Tradicionalni mevlud za žene u organizaciji Behram-begove medrese i Asocijacije žena MIZ Tuzla održan je u petak, 25.12. poslije jacije-namaza u džamiji Behram-begove medrese.

Uz milozvučno učenje mevluda, ilahija i kasida, prigodnu besjedu o Muhammedu a.s. priredila je prof. Azra Fazlović. Prof. Fazlović je ovom prilikom, izmeu ostalog, govorila o ljubavi prema Poslaniku, važnosti njegovanja te ljubavi i privrženosti donošenja salavata kadgod se Poslanik pomene ali i u svakom drugom pogodnom trenutku.

Ovo je peta mevludska svečanost za žene u čiju organizaciju je uključena Asocijacijažena MIZ Tuzla. Evo već dvije godine tradicionalni mevlud organizujemo u saradnji sa Behram-begovom medresom i nijet nam je da to radimo i ubuduće, da zajedno njegujemo ljubav prema Poslaniku ali i da očuvamo tradiciju ženskih mevluda. Već, drugu godinu zaredom, polahko pokušavamo uvesti običaj da na ovaj tradicionalni mevlud za žene dolazimo u katovima( dimijama) i da na taj način evociramo uspomenu na tradiconalnu nošnju i naše drage nane i majke. – kazala je Elmedina Osmić Brzović, predsjednica Asocijacije žena MIZ Tuzla.

Gošće koje su došle sa svih strana muftijstva tuzlanskog počašćene su šerbetom a ni ove godine nisu izostale mevludske bombone.

U edukativnom dijelu upriličena je i mini izložba radova Nermine Vehab-Đulović, kao i unikatni radovi iz radnje Vav-Art hobby centar iz Tuzle.

Tradicionalni mevlud za žene održan je u okviru mevludske manifestacije „Stopama Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.“ koji već godinama priređuje Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

{gallery}2812152{/gallery}