U ponedjeljak, 14. januara 2019. godine u Sarajevu je održana tribina „Deset godina Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici“. Na tribini u Gazi Husrev-begovoj biblioteci su izlagali dr. Mustafa-ef. Cerić (reisu-l-ulema IZ u BiH od 1993. do 2012.), Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH).

Rezolucija o Srebrenici koju je 15. januara 2009. usvojio Evropski parlament (EP) danas predstavlja kamen temeljac, odnosno liniju odbrane BiH od psihološkog nasilja koje je gore od fizičkog nasilja, rečeno je tokom tribine.

Tribinu je organizovao Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Presude za genocid

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijeno je najmanje 8.372 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u novembru 2017. prvostepeno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U Rezoluciji o Srebrenici, izglasanoj 15. januara 2009., Evropski parlament (EP) je pozvao države članice Evropske unije (EU) i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U Rezoluciji se navodi da je potrebno sjetiti se i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme ratova na Balkanu.