U četvrtak, 5. oktobra 2023. godine održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća Behram-begove medrese povodom tridesete godišnjice od obnavljanja rada ove škole.

Početak rada Behram-begove medrese u Tuzli veže se za 1626. godinu. To ovu medresu čini najstarijom obrazovnom ustanovom u sjeveroistočnoj Bosni. Nažalost, nakon povratka sa zimskog raspusta 15. januara 1949. god., njeni učenici su obaviješteni da se rad škole obustavlja.

Behram-begova medresa je ponovo počela s radom 6. oktobra 1993. godine. Već dugi niz godina u ovoj ustanovi se 6. oktobar obilježava kao Dan škole.

Obraćajući se profesorima i profesoricama Behram-begove medrese muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisjetio se da su okolnosti 6. oktobra 1993. godine bile teške. Za početak rada ove škole zaslužni su i profesori i učenici koji su iz svojih sredina, iz svojih domova, došli u ovaj grad u vrijeme kada je bilo mnogo poteškoća, straha i neizvjesnosti.

– Ali kada Allah, dželle šanuhu, hoće da se nešto dogodi ono će se dogoditi ma kakva bila ljudska logika i ma koliko bilo poteškoća. Mi smo generacija kojoj je Allah, dželle šanuhu, dodijelio čast da obnovi iznimno važnu instituciju u sjeveroistočnoj Bosni i u Islamskoj zajednici. Ova naša medresa promijenila je prilike u ovom gradu i u našem narodu, kazao je muftija Fazlović istakavši da je jako mnogo porodica koje su upisom svoje djece u ovu školu povezane s tuzlanskom medresom.

Muftija Fazlović je posebno naglasio važnost medresa, institucija koje čuvaju i baštine tradicionalne vrijednosti.

– Ljudski rod neće moći ići u progres bez tradicionalnih vrijednosti. Mi to dobro znamo, čitamo o tome u Kur'ani-kerimu. Molim Allaha, džalle šanuhu, da ova naša medresa bude još snažnija i da mijenja naš narod i prilike u ovom dijelu naše domovine i Islamske zajednice.

Zahvalni smo generacijama prije nas, Behram-begu i njegovoj generaciji, velikim učiteljima našega naroda u prošlosti. Zahvalni smo svim ljudima koji su devedesetih godina dali doprinos obnovi Behram-begove medrese te svima koji u ovoj školi dostojno obavljaju svoje poslove sve do danas, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed-ef. Hatunić podsjetio je na vrijeme obnove ove medrese te na profesore i uposlenike koji su dali veliki doprinos njenom radu a preselili su na Ahiret. Naglasio je ulogu muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića u vrijeme obnavljanja rada Behram-begove medrese, njegovu ulogu na mjestu direktora ove škole tokom prvih dvadeset godina obnovljenog rada te proteklih deset godina u kojima je muftija Fazlović predsjednik Školskog odbora. Direktor Hatunić se zahvalio svim profesorima i uposlenicima škole na predanom i ozbiljnom radu izrazivši svoje uvjerenje da će tako biti i u budućnosti.

Ovom svečanom prilikom dodijeljena su priznanja profesorima i radnicima za doprinos u radu Medrese. Tako su ove godine priznanja dobili profesor hafiz Asmir Imamović i radnice Hadžira Ibrahimbegović i Nermina Salkanović.