U okviru manifestacije „Stazama Poslanika islama“ realizovan je niz različitih aktivnosti. Posebna pažnja je posvećena sadržajima koji su namjenjeni za omladinu.

Upriličen mevlud za omladinu

Povodom dana rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s., u tuzlanskoj Mejdanskoj džamiji u srijedu, 5.decembra 2018. godine, održan je omladinski mevlud, u organizaciji Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.
Mevludu je prisustvovao glavni tuzlanski imam Ahmed-ef. Huskanović i imami tuzlanskih džemata, a prigodno predavanje održao je Aljo-ef. Cikotić.
Na omladinskom mevludu posebno je istaknut značaj Allahovog Poslanika Muhammed a.s. i potrebi da u svakodnevnom životu on bude naš najbolji primjer ponašanja i djelovanja.
Nakon mevluda upriličeno je druženje u mektebu Mejdanske džamije.

Tribina za omladinu u Moluhama

Mreža mladih Medžlisa Tuzla organizovala je u četvrtak 6. decembra u džematu Moluhe tribinu za mlade.
Gost predavač bio je Elvedin Subašić, novinar Islamskih informativnih novina Preporod.
Tokom tribine Subašić se osvrnuo na tematiku predstavljanja muslimana kroz film, posebno se dotičući svoje knjige “Filmski portret muslimana: predstavljanje muslimana u Hollywoodu i bh. filmovima“.
Prisutnima su se obratili u ime džemata domaćina imam Moluške džamije Memsudin-ef. Gobeljić, kao i izaslanik glavnog imama Esmir-ef. Hasanović, koordinator za rad sa mladima. 
Pored mladih iz tuzlanskih džamata, predvođenih tuzlanskim imamima, tribini je prisustvovala omladina i članovi hora teočanskog džemata Jasikovac i imam Bedirhan-ef. Hadžić.

Omladinsko druženje u Hukićima

Omladinsko druženje u okviru projekta Mladi zajedno 9. decembra 2018. godine u džematu Svijetle džamije u Slavinovićima-Hukićima.  

Druženju je prisustvovao veliki broj omladine. Na samom početku, kratko se obratio imam Svijetle džamije Esnaf-ef. Imamović i izrazio dobrodošlicu svim prisutnima. Predavanje je održao prof. dr. Izet Šabotić koji je govorio o bošnjačkom identitetu. Program su upotpunile polaznice mekteba Svijetle džamije učenjem nekoliko ilahija.

Prisutnima se kratko obratio i koordinator za rad sa mladima Medžlisa Tuzla Esmir-ef. Hasanović, koji je prisutne upoznao sa nekim novim aktivnostima koje će ova grupa sprovesti.