Nizom različitih aktivnosti na području Medžlisa Tuzla obilježen je Svjetski dan hidžaba.

U divnahani Džamije „Kralj Abdullah“ u srijedu, 1. februara 2023. godine upriličen je prijem povodom Dana hidžaba.

Prigodnim riječima obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je uputio čestitke džematlijkama te istakao značaj obilježavanja Dana hidžaba, kao dana u kojem se promovira sloboda svake muslimanke da praktikuje nošenje hidžaba bilo gdje u svijetu, pa i i kod nas. Hafiz Huskanović je iskazao radost što je nizom aktivnosti na području Medžlisa Tuzla obilježen ovaj dan.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović ugostila je džematlijke tuzlanskih džemata i polaznice programa Odjela koje su u protekloj godini donijele odluku da nose hidžab.

Prisutnim džematlijkama su upućene čestitke i riječi podrške na ovoj važnoj životnoj odluci u životu svake muslimanke. Neke od njih tokom susreta podijelile su svoja iskustva i put do hidžaba, uz pregršt emocija i svega onog što je obilježilo taj put. Iskazana je i zahvalnost za ovakav vid susreta i pažnje koji je iskazana od strane Odjela.

– Posljednjih nekoliko godina praktikujemo ovaj susret sa našim džematlijkama i polaznicama programa. Pokazao se poticajnim i podržavajućim za njih pa smo odlučile da ovaj znak pažnje zadržimo i ove godine u okviru programa obilježavanja Dana hidžaba, istakla je Osmić Brzović.

Susretu u Džamiji „Kralj Abdullah“ su prisustvovale i koordinatorice tuzlanskih džemata, muallime i aktivistice Odjela. Gošćama su uručene i prigodne hedije.

IMG 0414 1

Dan hidžaba obilježen i u Školi Kur'ana za žene

U okviru Škole Kur'ana za žene u srijedu, 1. februara 2023. godine u divanhani Džamije „Kralj Abdullah“ održano je tematsko druženje povodom Dana hidžaba.

Ovom druženju prisustvovao je glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je poselamio prisutne i kratko se obratio.

Prigodnim predavanjem obratila se hafiza Amena Jusufović, profesorica islamskih nauka, koja je jedan od predavača u okviru pomenute Škole. Hafiza Jusufović je govorila o značaju hidžaba kroz prizmu Kur'ana.

IMG 0349 1

Tematskom druženju je prisustvovala i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović, kao i predavači iz Škole Kur'ana Samra Sinanović Bašić i Halida Hidanović Salihović. Svim prisutnim polaznicama uručene su prigodne hedije.

Prigodne aktivnosti i u tuzlanskim džematima

Džemat Džamije „Kralj Abdullah“, u saradnji sa Odjelom za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, u srijedu, 1. februara 2023. godine na Trgu slobode upriličio je podjelu hidžaba i letaka prolaznicama.

Tokom ove aktivnosti jedna sugrađanka je odlučila da svoj životni put upotpuni hidžabom.

Aktivistice džemata i Odjela su tokom aktivnosti na Trgu iskoristile i vrijeme za razgovor sa zainteresovanim građankama. Razgovarano je o kampanji i šta je dovelo do globalnih razmjera iste.

Ova aktivnost je realizovana uz podršku Svjetske asocijacije muslimanske omladine WAMY – NEDWA iz Sarajeva.

IMG 0312

Koordinatorice džemata Svijetla džamija i Sepetari, Enisa Imamović i Nudžejma Hasanović u srijedu 01. februara 2023. godine posjetile su Osnovnu školu “Slavinovići”. U saradnji s nastavnicom Rahimom Hujdur upriličeno je druženje za nastavno osoblje i učenice ove škole koje nose hidžab.

-Ovom prilikom podjelili smo svoja sjećanja na dan kada smo odlučile da se pokrijemo. Danas smo bolje upoznali učenice čije lice krasi mahrama i osjetile smo tu iskrenu, bezbrižnu, dječiju ljubav prema ovom vjerskom propisu. Mahrama je poseban ukras i odraz dostojanstva žene muslimanke, kazala je koordinatorica Hasanović.
Saradnja tuzlanskih džemata sa nastavnicima i nastavnicama islamske vjeronauke, kao i drugih predmeta, te rukovodstvima škola je lijepa i iz godine u godinu se obogaćuje različitim i novim aktivnostima, a ovakve aktivnosti su dokaz tome. Druženje je proteklo u ugodnom raspoloženju, koordinatorice su uručile prigodne hedije učenicama i nastavnicama.

slaivnov 1