Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Tuzla je u utorak 9. marta 2021. godine u Centru za mlade Tušanj započelo sa realizacijom edukacije „Jačanje roditeljskih kompetencija“.

Riječima dobrodošlice obratila se savjetnica za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović koja je izrazila nadu da će kroz ovu edukaciju sve koje su odlučile da budu dio iste usvojiti nova znanja i alate koji će im biti korisni u njihovim porodicama.

Edukatorice ovog programa koji je namijenjen roditeljima su članice stručnog tima Savjetovališta mr. Amra Sinanović i dr. sc. Mirzeta Jahić.

Na prvom susretu bilo je riječi o ulozi i značaju porodice kao temelju ljudske zajednice i društva. Mr. Sinanović je govorila o porodici u islamu, dok je dr. Jahić govorila o porodici kao glavnom prediktoru uspjeha u odgoju i obrazovanju djece. Polaznice su upoznate sa planom rada i drugim detaljima edukacije.

Edukacija će trajati pet sedmica, a obuhvatati će teme o kvalitetnom roditeljstvu, roditeljskim stilovima, radnim navikama djece, te izazovima sa kojima se roditelji susreću danas.

Svim polaznicama ovog programa, ali i drugim građanima, članice tima Savjetovališta stoje na raspolaganju za individualne savjetodavne razgovore u terminu od 16:00 sati svakog utorka prije redovne edukacije za roditelje ili u nekom drugom terminu kojeg mogu dogovoriti putem maila Savjetovališta (savjetovaliste@medzlistuzla.ba). Usmenim putem pitanja i savjet je moguće dobiti putem kontakt telefona 035/ 276 509.

Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Tuzla je osnovano s ciljem pružanja savjeta i preporuka korisnicima za preispitivanje osobnog stanja, prilika i stavova korisnika, temeljeno na islamskom učenju, koje će dovesti do uspješnog rješenja poteškoća i problema s kojim se suočava.

Program rada Savjetovalište nudi multidisciplinarni pristup i usluge stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, teologa i drugih) koji pružaju korisnicima različite usluge (savjetovanja, razgovore, edukacije i dr.).

Sve usluge su besplatne, a svim korisnicima usluga se garantira pravo na privatnost, povjerljivost i diskreciju.