Edukativni program za žene u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla započeo je u subotu 20. novembra 2021. godine.

Program će se realizovat u narednih četiri mjeseca. Susreti će biti svake subote u dva tuzlanska džemata, a planirano je da do mjeseca ramazana svaki tuzlanski džemat bude domaćin edukativnih susreta i druženja.

Program je započeo susretima u Džamiji „Zlatnih ljiljana“ i Krojčica. Prigodnim predavanjima ove subote džematlijkama su se obratile prof. Almasa Šestan i muallima Nudžejma Hasanović. Riječima dobrodošlice u oba džemata obratili su se tuzlanski imami, Alem-ef. Alić i Seid-ef. Mujagić, te poželjeli da ovaj program bude na korist svima koji su uključeni na bilo koji način.

U džematu Krojčica džematlijke su razgovarale o temi namaz i dova. Uz prigodno obraćanje prof. Šestan pomenula je i nekoliko hikaja koje su, itekako, približile važnost teme susreta.

Muallima Nudžejma Hasanović u Džamiji „Zlatnih ljiljana“ u Simin Hanu je govorila o Allahovim blagodatima i njegovanju zahvalnosti u životu vjernika. Džematlijkama u Simin Hanu obratila se i koordinatroica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović.

Susreti su nastavljeni uz ugodan razgovor i druženje.

– U ovaj program koji će obuhvatati predavanja, radionice, razgovore, druženja i druge sadržaje bit će uključene profesorice islamskih i drugih nauka, ljekari, muallime i aktivistice koje rade i djeluju u različitim oblastima. Cilj je da našim džematlijkama, svih starosnih dobi, ponudimo sadržaj koji je sveobuhvatan i kvalitetan, koji će im ponuditi neka nova saznanja, ali i dati priliku da pitaju, razgovaraju i druže se, kazala je koordinatorica Osmić Brzović.

– Izazovno vrijeme u kojem živimo udaljilo je ljude jedne od drugih, učinilo da je razgovora sve manje. Želja nam je da osvježimo naše aktivnosti novim sadržajima, novim temama i susretima, da iznova svi osvjestimo da su naši džemati naša snaga i mjesto gdje uvijek možemo i trebamo doći, dodala je Osmić Brzović.

Druženjima su prisustvovale džematlijke i koordinatorice džemata, kao i druge gošće. Projekat se realizuje uz podršku Medžlisa Tuzla, na čelu sa glavnim imamom hafiz Ahmed-ef. Huskanovićem. Poseban doprinos ovom projektu na terenu daju tuzlanski imami i džematske koordinatorice.