U Čaršijskoj džamiji u petak, 17. februara 2023. godine održana je centralna svečanost povodom Dana vakifa i mubarek noći Lejletul-miradž u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Riječi dobrodošlice okupljenim vjernicima uputio je imam mr. Sifet-ef. Suljić, a prigodnom porukom obratio se glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Govoreći ovom prilikom, hafiz Huskanović se zahvalio svima koji su svojim dolaskom ovu svečansot dodatno uljepšali, a posebno je istakao značaj vakifa i svih koji vakufe svoj imetak, trud i vrijeme na Allahovom putu.

Prigodano predavanje na temu poruka miradža održao je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, koji je ukazao na značaj Poslanikovog miradža, kao i miradža svakog vjernika, koji se očituje kroz obavljanje namaza.

-Brojini su darovi miradža, a jedan od njih je i namaz. I to jedini propis koji je Allah dž.š. propisao gore u prostoru svjetla, gdje se našao Muhammed, a.s., i gdje je hodio i razgovarao sa Uzvišenim Allahom, dž.š. Namaz je mirdža vjernika. Pet puta dnevno je propisan taj ibadet, za koji je rečeno da je stub vjere. On jest stub dina, al je on i stub naše individualne vjere koji nas drži stabilnim i stamenim. Nakon miradža slijedi trijumf, pobjeda i napredak. Zajednica muslimana se formira. Nakon obavljenog namaza treba da slijedi pobjeda, da pobijedimo svoj unutrašnji konflikt, da savladamo sami sebe, svoj nefs, da očisitimo svoju dušu i da jednostvano ostavimo snažne biljege i pečate još za života na ovom svijetu, kao što to čine naši vakifi. Svrha namaza je da dostignemo duhovnu čistoću, da nadiđemo sami sebe, da se približimo svome Gospodaru, kazao je dr. Husić.

Program sačinjen od učenja kur'anskih ajeta, odlomaka mevludskog spjeva, te ilahija i kasida izveli su tuzlanski imami, članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Po takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. redžeb obilježava se kao Dan vakifa. Kraći referat o uvakufljenjima u protekloj 2022. godini iznio je viši stručni saradnik za vakufe mr. Elmedin Avdibašić. Mr. Avdibašić istakao je da je za uvakufljenja na području Medžlisa Tuzla Vakufska direkcija izdala 131 vakufnamu. Najviše ih je bilo za džemat Džamije „Kralj Abdullah“, i to 93. Tokom svečanosti uručena je vakufnama Muhamedu Gobeljiću, koji je najmlađi tuzlanski vakif u protekloj godini.

U petak je u svim tuzlanskim džamijama, prije džuma-namaza, proučena hatma-dova pred duše vakifa. U Gazi Turali-begovoj džamiji proučena je hatma pred dušu Gazi Turali-bega.