Centralni program Medžlisa Islamske zajednice Tuzla povodom mubarek noći Lejletul-miradž i Dana vakifa upriličen je Gazi Turali-begovoj džamiji u utorak, 6. februara 2024. godine.

 

Imam ovog džemata hafiz Merim-ef. Đulović obratio se pozdravnim riječima, te je iskazao dobrodošlicu prisutnima.

Vazu-nasihat na temu mubarek noći miradža održao je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

– Miradž je dar i velika blagodat Muhammedu, a.s., tokom koje je on imao priliku biti tamo gdje nijedan čovjek, ni prije ni poslije njega, nije bio, kao ni jedan melek. Poslanik, a.s., je tada zatražio milost za svoj ummet i obradovan je radosnom viješću, objavljena su mu dva ajeta sure El-Bekare i darovan mu je namaz, kazao je hafiz Huskanović.

Uz osvrt na propis namaza, hafiz Huskanović je naglasio kako je važno razumijevati ga kao posebnu počast i dar svim vjernicima. Ukazao je na značaj miradžske noći onog što je na tom putovanju darovano vjernicima do dana današnjeg.

Prigodnim riječima obratio se i imam Čaršijske džamije mr. Sifet-ef. Suljić. Domaćini ove svečanosti bile su Gazi Turali-begova i Čaršijska džamija.

Program kojeg su krasili odlomci iz Kur’ana i mevludskog spjeva izveli su članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Uz Noć miradža, ovaj dan se obilježava i kao Dan vakifa. Ovaj datum je određen kao dan u kome se evociraju uspomene na sve vakife u Bosni i Hercegovini, a direktan povod za uzimanje 26. redžeba jeste što je taj dan 1571. godine veliki vakif Gazi Husrev-beg potpisao svoje vakufname.

Stoga se i na ovoj svečanosti posebna pažnja ukazala vakifima, onima koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih. Iskazane su riječi zahvale i hajr dove svim vakifima ovog grada, ali i naše domovine.

Mr. Elmedin Avdibašić iznio je kraći referat o uvakufljenjima u protekloj 2023. godini. On je istakao da je za uvakufljenja na području Medžlisa Tuzla Vakufska direkcija u protekloj godini izdala 115 vakufnamu za 19 tuzlanskih džemata. Najviše ih je bilo za džamiju Sepetari, i to 47.