Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Ovim povodom u ponedjeljak 19. oktobra upriličena je press konferencija na kojoj su govorili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

O Poslaniku, a.s., i važnosti obilježavanja mjeseca u kojem je rođen na press konferenciji je govorio dr. Sead-ef. Seljubac. On je istakao da će tim povodom na području cijelog Muftiluka tuzlanskog, u medžlisima i ustanovama na ovom području, tokom mjeseca oktobra i novembra biti organizovani prigodni programi. Naglasio je da će programi biti organizovani uz poštivanje epidemioloških mjera.

Glavni imam Medžlis IZ-e Tuzla Ahmed-ef. Huskanović osvrnuo se na ovogodišnji program mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama” kazavši da ovogodišnji mjesec mevluda dočekujemo u period iskušenja i izazova za sve nas.

Ovogodišnja manifestacija započela je konferencijom za medije i aktivnošću na Trgu slobode gdje je upriličena podjela ruža sa porukama koje su sadržavale ajete i hadise, te slatkiše i balone za građane Tuzle.

U skladu sa epidemiološkom situacijom tokom mjeseca mevluda organizirati će se aktivnosti sa smanjenim broj učesnika.

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji Kralj Abdullah u srijedu 28. oktobra poslije jacija-namaza.

Planirane su mevludske svečanosti za omladinu i žene, te posjete osjetljivim kategorijama stanovništva.

U sklopu programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektepske nastave. Oni će sa svojim muallimama i muallimima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan.

I ove godine bit će raspisan literarni konkurs za mlade, kao i konkurs za stipendiranje za učenike iz student. Program će sadržavati humanitarne, edukativne i druge sadržaje. U realizaciji aktivnosti bit će, kao i dosada, uključeni svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.