Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Ovim povodom je u utorak 29. oktobra 2019. godine upriličena konferencija za medije na kojoj je govorio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Huskanović kratko se osvrnuo na ovogodišnji program mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ kazavši da je ovo jedan od načina na koji Medžlis Tuzla, tradicionalno obilježava rođenje najveće ličnosti, učitelja i uzora ljudima, poslanika Muhammeda, a. s. Poslanik, a. s., je učitelj čija učenja se izučavaju, vodič koji se slijedi na Putu, uzor koji se nastoji oponašati i, iznad svega, odabranik čije riječi i djela smo pozvani promišljati. Bio je najljepšeg ponašanja. Njegovi savremenici za njega su kazali da je osvajao ljudska srca. Ko god bi ga vidio, zavolio bi ga. Naročito su ga voljeli oni u njegovoj blizini, zavoljeli su ga više od bilo kog drugog stvorenja. Ni prije, a ni poslije njega nemoguće je naći čovjeka koji bi bio toliko voljen i poštovan. Zbog njegovih moralnih osobina i nemuslimani su mu se divili i iskazivali poštovanje, oni su ga prozvali El-Emin – povjerljivi i pouzdani. Iz njegovog primjera svjedočimo da samo dobročinstvom možemo osvajati druge ljude. Njegov put je put ljubavi i dobrote za kojim danas vapi cijeli ljudski rod.

Programom koji vam danas predstavljamo želimo afirmirati pomenute vrijednosti našeg poslanika Muhammeda, a. s., kako bismo o njima promišljali i naše postupke po njima ravnali, kazao je ovom prilikom hafiz Huskanović.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ će kroz 40-ak različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa. Suorganizator u nekim mevludskim aktivnostima bit će Behram-begova medresa i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“, uz svesrdnu podršku Muftijstva tuzlanskog.

Program obiluje raznovrsnim sadržajima koji su namijenjeni za svakog našeg džematliju i sugrađanina. Uključeni su svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.
Program Manifestacije započinje danas. Nakon ove konferencije na Trgu slobode bit će upriličena podjela ruža na kojima se nalaze neke od poruka poslanika Muhammeda, a. s., a najmlađi će biti počašćeni slatkišima i balonima. Također, i sutra smo na Trgu kada ćemo obilježiti Dan roze mahrame i kada će predstavnice Odjela za brak i porodicu Medžlisa posjetiti Udruženje žena oboljelih od raka.
Potom nastavljamo sa ciklusom redovnih predavanja na temu „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“ koja će se realizirati u šest tuzlanskih džemata.

Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji „Kralj Abdullah“ u petak 8. novembra poslije jacija-namaza, istakao je ovom prilikom glavni imam Huskanović.

U većini tuzlanskih džemata bit će upriličene džematske mevludske svečanosti.
U sklopu Programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektebske nastave. Oni će sa svojim muallimima i muallimama u mektebima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan, a Medžlis Tuzla će organizovati i kviz za polaznike mektebske nastave.

Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za svoje vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa imamima, povodom Međunarodnog dana dječijih prava posjetiti obespravljenu bošnjačku djecu u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi i tom prilikom im uručiti prigodne hedije.

Kao i prethodnih godina i ove godine u saradnji sa Behram-begovom medresom bit će organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Mreže mladih biti priređen mevlud za omladinu čiji domaćin će biti Omladinski krug.
Ovih dana bit će raspisan literarni konkurs za mlade na temu „Kocka je opasna igra“, a također bit će organizirana i debata za mlade na temu: „Ko treba spriječiti kockanje?“

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u džamiji „Tevba“ u Gornjim Čaklovićima održat će se tribina za mlade, a u nekoliko tuzlanskih džemata će biti upriličena omladinska druženja. U cilju pružanja podrške mladima Medžlis Islamske zajednice Tuzla već nekoliko godina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima. Programom je predviđeno potpisivanje ugovora sa stipendistima.

I ove godine planirane su posjete Domu penzionera Tuzla, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kao i najstarijim članovima Medžlisa. U većini džemata bit će organizovane akcije za pomoć socijalno-ugroženim džematlijama, naglasio je u svom obraćanju glavni imam Huskanović.
Također, potrudili smo se da i ove godine Programom obuhvatimo sadržaje iz prethodnih godina, ali da ih i osvježimo nekim novim. Neke smo već spomenuli, ali želim istaći još neke od njih. Planirali smo upriličiti prijem za sve učenike generacije tuzlanskih osnovnih škola, potom i prijem za predstavnike javnih ustanova.

Jedna od novih aktivnosti je druženje sa hafizima u Gazi Turali-begovoj džamiji, nazvali smo je „Ders hafiza“, zatim tu je Halka hadisa i takmičenje polaznika Škole Kur'ana. Planirali smo, u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“, organizirati Izložbu mushafa u Narodnom pozorištu, na kojoj će svi zainteresirani imati priliku pogledati mushafe koji su na različite načine uređeni, dekorisani, sa različitom štampom, koricama, uvezom i sl. Tu su mushafi iz Kuvajta, Egipta i drugih zemalja, potom imamo prevode na 10 svjetskih jezika; ruski, španski, turski, poljski, italijanski, kineski, francuski, bosanski itd.

Posebno ističemo posjetu Medžlisu Vlasenica na centralnoj mevludskoj svečanosti, na kojoj će naš hor „Gazi Turali-beg“ izvesti prigodan program.
Ove godine ćemo zatvoriti Manifestaciju jednim lijepim programom u Narodnom pozorištu. Želja nam je da široj publici približimo autentično izvođenja mevluda u toplom porodičnom ambijentu.
Na kraju, upućen je poziv i dobrodošlica na pomenute sadržaje manifestacije svim džematlijma i sugrađanima.

Program mevludske manifestacije možete preuzeti ovdje.