Po izuzetno hladnom vremenu danas su u Tuzli na Trgu slobode održani mirni protesti majki i žena Srebrenice i Podrinja. Okupljanje se organizuje svakog 11. u mjesecu u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

– Prije dva dana imali smo obilježavanje 9. januara, datuma kada su donesene odluke koje su dovele do genocida u Srebrenici. Potrošeno je za te svrhe milion maraka, a učenici u Srebrenici, primjerice, nemaju autobus do škole, obični ljudi nemaju ništa od te parade. Pošto je proslava tog dana neustavna pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta na reakciju. On je bio u ratu u Sarajevu i dobro zna šta se ovdje događalo – izjavila je članica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović.

Podršku današnjem mirnom protestu iskazali su tuzlanski imami Memsudin-ef. Gobeljić i hafiz Nedim-ef. Dervišević, džematlije i džematlijke, kao i predstavnice Aktiva vjeoučitelja Grada Tuzla.

U Čaršijskoj džamiji je pred duše šehida naše domovine predata hatma koju su proučile džematlije i imami Jalske, Mejdanske i Moluške džamije.