Povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja i Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“, organizovao je tribinu na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta”.

Tribina je održana u Kulturnom centru „Muhamed Hevai Uskufi“ u Dobrnji, u rodnom mjestu Uskufija koji je 1631. godine napisao prvi rječnik na području današnje Bosne, te ga nazvao Potur Šahidija, a opisao ga kao tursko-bosanski rječnik.

Gost predavač, koji je govorio o pomenutoj temi, bio je Mehmed Pargan, književnik i novinar.

U svom obraćanju Mehmed Pargan se osvrnuo na Uskufijev rječnik koji svjedoči o povijesti i kontinuitetu bosanskog jezika, kao i njegovoj autentičnosti.

Prisutnima se u ime organizatora obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Promociji su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Specijalne biblioteke „Behram-beg“ mr. Admir Muratović, imami iz tuzlanskih džemata, džematlije i omladina.

Moderator tribine bio je mr. Ibrahim-ef. Softić, imam džemata Dobrnja.

U okviru obilježavanja Dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je i podjelu letaka na Trgu slobode, s ciljem podizanja svijesti o važnosti maternjeg jezika.

Radionica u Područnoj osnovnoj školi „Dobrnja“

U četvrak, 21. februara u Osnovnoj područnoj školi „Dobrnja“ povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika upriličena je radionica pod nazivom „Bosanska pisma“.

Radionica je realizovana za učenike od 1. do 5. razreda. Tematika radionice bila su bosanska pisma, sa naglaskom na arebicu i kulturno nasljeđe pisano arebicom.

Radionicom je rukovodila Amra Sinanović, prof. islamske vjeronauke, a realizovana je u saradnji sa učiteljicama razredne nastave.

Aktiv vjeroučitelja donio je odluku da se Dan maternjeg jezika obilježi prigodnim aktivnostima, a jedna od tih aktivnosti je ova radionica. I u drugim školama su organizirane prigodne aktivnosti ovim povodom.