Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Tuzla i ove godine povodom Dana porodice organizuje program koji obuhvata raznolike aktivnosti koje za cilj imaju promociju porodice i vrijednosti kojih ona pruža.

U subotu, 18. maja održana je interativna radionica u mektebu Irac za djecu mlađeg školskog uzrasta. Radionicu na temu „Moja porodica-moja podrška“ vodile su muallima Nermina Berbić i voditeljica Savjetovališta Elmedina Osmić Brzović. Tokom radionice djeca su imala priliku da uzmu učešće u nekoliko aktivnosti, da razgovaraju o porodici, podršci i podržavajućim osjećajima koje im porodica nudi.

U završnom dijelu su uzeli učešće u kreativnim aktivnostima u kojima su kroz različite tehnike iskazali šta njima znači porodica i dom.

Istog dana u Bijeloj džamiji u Slavinovićima upriličeno je predavanje “Uloga porodice u očuvanju mentalnog zdravlja”. Predavač je bila spoljna saradnica Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Tuzla dr. Nera Žigić, specijalista psihijatrije. Dr. Žigić se osvrnula na značaj mentalnog zdravlja ali i ulogu koju porodica ima u očuvanju istog kada su njeni članovi u pitanju.

Susret je protekao u ugodnom razgovoru i razmijeni iskustava koje su prisutne džematlijke iznijele, ali i stručnim savjetima koje je uputila dr. Žigić. Tokom susreta u Bijeloj džamiji predstavljen je rad Savjetovališta i usluge koje se nude u okviru istog. O svemu navedenom govorila je voditeljica Savjetovališta Elmedina Osmić Brzović.

Ovom prilikom upućene su riječi zahvale koordinatorici Bijele džamije Šejli Avdić koja je bila domaćin ovog tematskog, edukativnog susreta, zajedno sa džematlijkama koje su iskazale spremnost i volju da uzmu aktivno učešće u nešto drugačijim oblicima aktivnostima koje su dio ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana porodice.

Generalna skupština UN-a je 1993. proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodice. Savjetovalište za brak i porodicu i Odjel za brak i porodicu nastavljaju sa realizacijom programa obilježavanja Dana porodice do kraja mjeseca maja različitim aktivnostima.