Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u ponedjeljak 17. oktobra 2022. godine u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli organizovala je tribinu za mlade „Poslanik, a.s., – naša vječna inspiracija“.

Inspirativnim govorom na pomenutu temu okupljenoj omladini obratio se prof. Salih-ef. Haušić.

Započinjući svoje obraćanje prof. Haušić je kazao da pred sobom vidi mnogo onih koji imaju znanja, ali da nije mogao odbiti ponudu da govori o Poslaniku, a.s.

Kroz niz primjera iz života Poslanika, a.s., prof. Haušić je govorio o njemu, njegovom odnosu prema ljudima i svemu što ga je okruživalo. Ističući da je Allah, dž.š., poslao stvorenje od svjetlosti Džibrila s knjigom, koju je opisao kao jasnu svjetlost, Poslaniku kojeg je nazvao svjetiljkom koja svijetli. Prvi put je melek Džibril poslan Poslaniku, a.s., na mjestu koje se zove Brdo svjetlosti, i ta svjetlost je ušla u srce Poslanika, a.s. To je bila svjetlost koja se više nije mogla zaustaviti. Nije bilo sile koja je mogla taj Allahov nur zaustaviti. Borili su se protiv Poslanika, a.s., protiv islama.

-Niko nije mogao zaustaviti to svjetlo. Islam se širio sve do nas danas, kako bismo mi taj nur osjetili ovdje, nagalasio je prof. Haušić.

-Ubijeđen sam da će vijest i o ovom skupu stići do Poslanika, a.s., Njemu se sedmično jedanput prenesu selami i salavati od onih iz njegovog ummeta. Bit će obradovan Poslanik, a.s. Vas je Allah probrao da dođete ovdje večeras, da provedemo nekoliko trenutaka sa Poslanikom, a.s., da se Vjerno si dostavio ono što je Allah preko tebe objavio. Bio si i ostao rahmet, dodao je efendija Haušić u svom inspirativnom obraćanju.

Tribini je prisustvovao glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je uputio selame i riječi zahvale svima koji su odvojili vrijeme i došli slušati i učiti o Poslaniku, a.s.

Uvodno ašere na početku proučio je hafiz Eldar-ef. Ćatibušić, imam u džematu Donja Obodnica, a imam u džematu Šići Nihad-ef. Ibrišević program je uljepšao izvedbom ilahije. Moderator tribine, koja je organizovana u okviru manifestacije „Stazama Poslanika islama“, bio je Esmir-ef. Hasanović, koordinator tuzlanske Mreže mladih.