Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla je u Centru za mlade „Tušanj“, u srijedu 23. novembra 2022. godine, organizirala tribinu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predavač na tribini pod nazivom „Zemlja Bosna kroz prostor i vrijeme“ bio je Idriz Memić, profesor historije u Behram-begovoj medresi.

Uvodnim riječima dobrodošlice obratio se moderator Esmir-ef. Hasanović, koordinator tuzlanske Mreže mladih.
Profesor Memić se u svom obraćanju osvrnuo na najvažnije historijske momente vezane za Bosnu i Hercegovinu, posebno stavljajući fokus na periode i vladare koji su vladali Bosnom, kao i na prilike koje su bile u tim periodima vladavine. Posebno značajnim profesor Memić istakao je period Kulina bana i njegove povelje, pa sve do zasjedanja Antifašističkog vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) koji je bio najviši politički – predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine.

Tokom tribine profesor Memić je podijelio i neka lična iskustva tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu koja ga je zadesila u rodnoj Kamenici gdje je bio na imamskoj službi.

Omladinu i sve prisutne podsjetio je i na važnost dove za domovinu, te ih zamolio da pored patriotizma i ljubavi prema domovini, za nju dove i mole Gospodara da je ojača i zaštiti jer je, kako i sam kaže, tokom Agresije nebrojeno puta svjedočio jačini dove.

Na kraju tribine predavaču i prisutnima se zahvalio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Događaj je nastavljen druženjem i razgovorom s predavačem u divanhani Centra za mlade.