Ovogodišnje 24. kulturno-edukativne i sportske susrete članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je na stadionu Tušanj u Tuzli svečano otvorio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović ovom prilikom je poručio kako okupljanje članova Udruženja ilmijje Islamske zajednice predstavlja prvorazredni događaj za Islamsku zajednicu i da su izuzetno radosni što je Tuzla domaćin 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta.

– Nas ovdje u Tuzli raduje da smo domaćini ovim vrijednim članovima Udruženja ilmijje.

Ova organizacija je imala svjetli put u našoj povijesti i iznimno veliki značaj za cjelokupno društvo, posebno za Islamsku zajednicu i njezinu misiju, za naše džemate u našoj domovini i izvan nje.

Radosni smo što Udruženje ilmijje ima značajan status u Islamskoj zajednici i savremenom društvu i mnogobrojne su aktivnosti na duhovnom, naučnom i kulturnom planu. Imamo i ovakve aktivnosti kada je sport jedan od značajnih sadržaja i nadamo se da će ovo biti vrlo plodotvorno druženje kolega u istom poslu i misiji, koji su došli iz cijele naše domovine pa i mnogo šire – kazao je muftija Vahid-ef. Fazlović.

Ovi susreti jedna su od rijetkih prilika za druženje, rekreaciju, upoznavanje i razmjenu iskustava među imamima, članovima Udruženja ilmijje i uposlenicima Islamske zajednice u BiH i regionu.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, kazao je kako su u Tuzli susreti bili održani posljednji put 2014. godine i kako im je svima drago što su danas opet tu.

– Ovi susreti su nešto što je pokrenuto davno i svake godine se organiziraju u nekom dijelu Bosne i Hercegovine, a nekad i van naše domovine. U okviru ovih susreta bit će održani brojni kulturno-edukativni sadržaji, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima grada Tuzle i šireg područja Muftijstva tuzlanskog. Također, bit će održana tradicionalna takmičenja u futsalu, odbojci, atletici, stolnom tenisu, šahu i streljaštvu gdje će se razvijati i taj takmičarski duh.

Primarna ideja je da se imami okupe i zbližavaju, u vremenu društvenih mreža kada su ljudi sve dalji jedni od drugih, da razgovaraju i izmjenjuju iskustva vezano za svoj posao i općenito za porodicu i bilo koji segment življenja – kazao je Nesib-ef. Hadžić.

Takmičenja će se održavati na Tušnju, zatim u prostorijama i salama Behram-begove medrese, u Univerzitetskoj dvorani te u Mejdanu, koji će ugostiti samu završnicu susreta. Na 24. susretima u Tuzli učešće će uzeti 230 imama raspoređenih u 13 ekipa.

Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.