U nedjelju 3. septembra 2023. godine upriličena je mevludska svečanost povodom pedeset godina od svečanog otvorenja džamije u džematu Pasci, Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, glavni imami, imami, gosti i džematlije.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je naglasio da je dugogodišnjim djelovanjem imama i džematlija u Pascima izgrađen i afirmiran snažan džemat.

– Islamska zajednica svoju misiju ostvaruje kroz džemate. Nezamislivo je da naš narod sačuva svoj duhovni polog i duhovne vrijednosti bez džemata. Naši džemati su stubovi društva kojeg neprestano težimo da razvijamo u skladu s univerzalnim vrijednostima jer društvo sačinjavaju moralni i čestiti pojedinci. U tome je nezamjenjiva uloga džemata, kazao je muftija Fazlović, istakavši da se priznanjem koje je Medžlis IZ Tuzla dodijelio džematu Pasci skreće pažnja i iskazuje zahvalnost našim vrijednim džematima.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je uputio čestitke džematskom odboru, sadašnjem i ranijim imamima ovog džemata, kao i svima koji su dali i daju doprinos u radu džemata Pasci.

Ovim svečanim povodom predjednik prof. dr. Amir Karić je uručio Priznanje džematu Pasci. Uručena je i vakufnama Ramizu Mujabašiću i priznanje dugogodišnjem predsjedniku džematskog odbora Omeru Paočiću.

Iskazana je zahvalnost imamima koji su ovdje radili, kao i imamu koji trenutno radi, čuva zajedništvo i njeguje bratstvo u ovom džematu ali i svim pojedinicma koji su se istakli na tom polju.

Riječi dobrodošlice svima koji su ovog dana došli da podijele radost džemata Pasci uputio je imam Benjamin-ef. Smajlović.

– Zajedno sa imamima, mutevelijama i vakifima odrastale su generacije ljudi u ovom džematu čija ljubav prema islamu i džamiji se prenosila na nove naraštaje. Oni su gradili svoje džamije, u njima sticali znanja o vjeri i svojim djelima i hizmetom ugradili sebe u trajno dobro, kazao je Smajlović, naglasivši da je džamija Pasci ovaj veliki jubilej dočekala u novom ruhu ukrašena novim mihrabom.

-Naš Ramiz Mujabašić je u svojim dvadesetim godinama kao šegrt radio na izgradnji mimbere i ćursa u ovoj džamiji. U svojim sedamdesetim godinama, a sada kao glavni majstor, u proteklim danima uljepšao je našu džamiju izradom novog mihraba, kazao je Smajlović.

Mevludi-šerif su proučili tuzlanski imami članovi hora „Gazi Turali-beg“ i imami gosti iz Brčkog i Zvornika.