Svečanom mektebskom akademijom, u nedjelju 6. maja, polaznici tuzlanskih mekteba ispratili su još jednu uspješnu mektebsku godinu.
Mektebska godina koju je pohađalo 1777 mektebskih polaznika raspoređenih u 42 tuzlanska mekteba ostat će upamćena po dobrim rezultatima, mnoštvu mektebskih aktivnosti, radionica, druženja, edukativnih mektebskih posjeta i drugih aktivnosti koje su zabilježili i realizovali učenici i njihovi muallimi i muallime.
Šestoj po redu mektebskoj akademiji prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, savjetnik reisu-l-uleme prof. dr. Amir-ef. Karić, tuzlanski imami, muallimi i muallime, vjeroučitelji, roditelji, mekteblije i gosti.
Glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović je obraćajući se ovom svečanom prilikom čestitao mekteblijama i njihovim muallimima na lijepo pripremljenom i osmišljenom programu. Posebne čestitke je uputio onim mekteblijama koji su pod mentorstvom svojih muallima pokazali najviše znanja i spremnosti u ovoj meketebskoj godini, te se zahvalio svima koji rade sa polaznicima i učenicima na uloženom trudu i svim postignutim rezultatima.
U svom obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da se o ovoj djeci danas mi brinemo, a oni su budućnost. Oni su, ako Bog da, ono što će našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i našu Islamsku zajednicu jačati u budućnosti i one će s njima biti sigurne, dodao je muftija Fazlović.

„Znamo da je naša vjera lijepa, ali ova su nam djeca večeras svim onim što su poručili, proučili i izveli u svojim kasidama iskazali tu ljepotu islama. Emanet iznad svih emaneta je odgojiti čovjeka, to je obaveza i za roditelja i za zajednicu. Naši mektebi su institucije odgoja,“ kazao je muftija Fazlović.
Fazlović se zahvalio roditeljima čija djeca pohađaju mektebe te dodao da nema dobre generacije bez porodičnog odogoja, ali i da važnu podršku u tom procesu odgoja imaju i naši mektebi.

Priznanja i nagrade za najbolje

Tokom akademije uručena su priznanja i nagrade za polaznike i muallime i muallime koji su postigli najbolje rezultate na ovogodišnjem mektebskom takmičenju, za učenike osnovnih škola koji su bili najbolji na gradskom takmičenju iz islamske vjeronauke, kao i njihovim vjeroučiteljicama.

Nagrade su uručene i studentima čiji literarni radovi su ocijenjeni kao najbolji na literarnom natječaju na temu „Vjeruj dok si mlad“.

Već tradicionalno se pred kraj mektebske godine, a povodom Dana džamija, upriliči i likovna radionica za polaznike tuzlanskih mekteba. Radionica je održana u Hadžijskoj džamiji 22. aprila, a prije same akademije u holu BKC-a Tuzla upriličena je izložba radova nastalih tokom ove radionice. Prema odluci stručnog žirija prvo mjesto zauzela je Kanita Mumić- mekteb Miladije, drugo Ilma Šečić –mekteb Vikaljske džamije, a treće mjesto je pripalo Efendić Nuri, mekteb Irac.

U ime Fondacije „Nurdin-ef. Gobeljić“ Memsudin-ef. Gobeljić je najboljim mekteblijama uručio novčane nagrade.
Na ovaj način pomenuta Fondacija dodatno motivira mekteblije, ujedno je ovo i svojevrstan način da se njeguje sjećanje na učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića.