U ponedjeljak, 27. novembra ove godine, u tuzlanskom džematu Sepetari upriličena je Večer Kur’ana i promocija vakifa džemata povodom renoviranja džamije.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, tuzlanski imam, hafizi, vakifi, gosti i džematlije.

Riječi dobrodošlice svima koji su došli da podijele radost povodom okončanja radova na ovoj tuzlanskoj džamiji uputio je imam Esmir-ef. Hasanović, zahvalivši se svima koji su dali doprinos u procesu renoviranja džamije u Sepetarima.

Prigodnu poruku je uputio glavni imam hafiz Huskanović koji je čestitao imamu Hasanoviću, članovima džematskih odbora, koji su bili u sazivima od otvorenja ove džamije do danas, koji su zajedno sa svim džematlijama zajedničkim vrijednim naporima i zalaganjem uspjeli izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju džamije u Sepetarima. U svom obraćanju glavni imam Huskanović se prisjetio i dugogodišnjem ranijeg predsjednika džematskog odbora rahmetli Akifa Bakića, moleći Gospodara da ga nagradi za njegov neizbrisiv doprinos koji je ostavio u ovom džematu.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je čestitao tuzlanskom džematu Sepetari, imamu, članovima džematskog odbora i svim džematijama na snazi koju su pokazali tokom temeljitog renoviranja džamije ali i drugih aktivnosti koje realiziraju.

– Džemat je u Islamskoj zajednici i u našem narodu oličenje predanosti i organiziranosti na Pravom putu. Džemat, kako se stoljećima profilirao u našoj Islamskoj zajednici, pokazuje dubinu vjere, morala, i čestitosti u srcima mnogih pojedinaca koje povezuje. To je nesalomljiva snaga. Zato je džemat uistinu temelj na kojem možemo podizati naše institucije. Džemat je primarno kategorija unutar Islamske zajednice ali džemat je nezamjenjiva vrijednost u našem narodu, u domovini Bosni i Hercegovini. Večeras vidimo samo jednu refleksiju džematske snage. Džemat Sepetari je za kratko vrijeme izrastao u prepoznatljiv, stabilan i perspektivan džemat, kazao je muftija Fazlović.

Podršku ovom hairli projektu dalo je oko 300 pojedinica, odnosno porodica, a za njih 49 su dodijeljene vakufname. Vrijednost projekat renoviranja je nešto više od 150.000 KM. Vakufname zaslužnim vakifima uručili su muftija Fazlović, predsjednik Karić i glavni imam hafiz Huskanović.

Učešće u programu su uzeli hafiz Egzon Ibrahimi, učenik Behram-begove medrese Muradif Hodžić, kao i tuzlanski imami članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Tokom rekonstrukcije unutrašnjost džamije ukrašena je kaligrafijom i posebnim simbolima naše zemlje i naroda kao što cu cvijet Srebrenice i ljiljani što sve dodatno ukrašava i uljepšava enterijer ove tuzlanske džamije.