U četvrtak, 23. oktobra uprilčena je centralna svečanost za područje Medžlisa Tuzla u povodu Nove 1436. hidžretske godine.  Svečanost je upriličena poslije akšam namaza u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli.

Svečanost je okupila veliki broj vjernika. Prigodan program izveli su polaznici mektebskog hora džemata Donja Obodnica. Polaznici mekteba su nesebično i krajnje iskreno podijelila svoju radost  sa svima koji su ovu večer odlučili provesti u džamiji Kralja Abdullaha.

Ove godine obezbjeđeno je 500 paketića. Polaznicima mektebske nastave u džematu džamije Kralj Abdullah, kao i učenicima prvih razreda iz osnovnih škola Jala, Sjenjak i Novi Grad uručeni su paketići. Organizatori manifestacije nisu zaboravili ni mališane iz Centra “Koraci nadi” te su i njih obradovali sa poklonima. Radost ove večeri djeca su nesebično dijelila sa svima koji su bili prisutni na ovoj svečanosti.

Glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je  svim prisutnim čestitao Novu hidžretsku godinu te ukazao na vrijednost hidžre iz koje svako treba uzeti pouku.

– Muslimani su ljudi mira i slobode koji ulažu sve napore u cilju stvaranja i očuvanja mira, ali i obezbjeđivanja slobode za život na način da praktikuju islam. Također, treba da poštujemo sve ono što žele i praktikuju drugi sa kojima živimo – kazao je Huskanović u svom obraćanju.

Glavni imam Medžlisa Tuzla, također, je naglasio da će prigodni programi ovim povodom biti upriličeni i u drugim džematima u narednim danima.

Program je nastavljen i nakon jacija-namaza kad je u haremu džamije poslužena torta pripremljena specijalno za ovu priliku. Riječ je o torti, dimenzija oko dva metra kojom su počašćeni svi gosti najvećeg džemata u Tuzli. 

(MIZ Tuzla)