Šarenoj džamiji, simbolu Tuzle, vraćen je stari sjaj, a centar Tuzle krase nova kupola i munara ove džamije.

Ova džamija, koja je poznata još i kao Časna, Atik, Gradska i Behram-begova, do kraja godine bi trebala biti u potpunosti obnovljena, a zvanično otvaranje moglo bi biti naredne godine. Radovi se privode kraju. Trenutno se provode unutrašnji radovi, slikarske dekoracije i ispis levhi.

Ova džamija se prvi put spominje 1548. godine, a pretpostavlja se da je izgrađena nekih 15-ak godina ranije. Početkom 17. stoljeća Behram-beg osnovao je svoj vakuf, a u vakufnami se navodi i obnavljanje Časne džamije i novoizgrađene medrese. Džamija, medresa i mekteb su izgorjeli u velikom požaru koji je zahvatio Tuzlu u septembru 1871. godine. Nova džamija na istom mjestu je izgrađena 1888. godine u pseudomaurskom stilu.

Karakteristične narandžasto-žute pruge na obnovljenoj munari, koje svakodnevno privlače poglede građana, potvrda su da je projekat uspio jer je sačuvana memorija. Tako, sve što se radi je autentično i pazi se na svaki detalj, ćemu svjedoči i to da je nakon rekonstrukcije džamija dobila kupolu i munaru kakvu je imala i 1888. godine, a sve se radilo po nacrtima koji su pribavljeni iz Beča.

– Radovi su u završnoj fazi. Objekat džamije je spojen na gradski vrelovod i na elektro distributivnu mrežu, a tokom narednog mjeseca će biti spojen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Završetak radova na vanjskom uređenju i kamenorezački radovi su planirani da se izvedu u naredna dva mjeseca – kazao je za Preporod.info Elmedin Avdibašić, viši stručni saradnik za vakufe u Medžlisu Islamske zajednice Tuzla

Umjetnička vrijednost i ljepota Šarene džamije posebno se ogleda u bogatstvu šara i arabeski koje krase njenu unutrašnjost, zbog čega i nosi naziv Šarena džamija.

– U toku su unutrašnji radovi, slikarske dekoracije i ispis levhi. Majstori su počeli sa tim poslovima i na kupoli je ispisana levha, sura Ihlas. Do kraja septembra planirano je da se izvedu svi slikarski i kaligrafski radovi – kazao je Avdibašić.

Šarena džamija u Tuzli proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom komisije za očuvanje spomenika BiH, 11. februara 2010. godine i to pod nazivom Graditeljska cjelina – Šarena (Časna, Atik, Gradska, Behram-begova) džamija sa haremom, ulazni portal i mjesto Behram-begove medrese u Tuzli. To govori o reprezentativnosti ovog vjerskog objekata i njihovoj kulturno-historijskoj vrijednosti.

Rekonstrukcija Šarene džamije realizira se na osnovu potpisanog protokola Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, koja je osigurala sva finansijska sredstva. Inače, ovo je još jedan od projekata koji realizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH koji je uspješno, na zadovoljstvo ne samo Tuzlaka, nego vjernika u Bosni I Hercegovini, priveden kraju.

Radovi na obnovi počeli su 2018. godine, a kako je nacionalni spomenik, radove pored Vakufske direkcije prati Zavod za zaštitu spomenika BiH.

– Samim tim što se radi o Atik, najstarijoj džamiji u Tuzli govori o tome koliko je ona važna za muslimane Tuzle. Njena važnost je naglašena dodatnom uspostavom Behram-begovog vakufa koji je obnovio džamiju, medresu i mekteb te ih stavio u jednu cjelinu ne samo prostornu, nego i vakufsku – kaže Avdibašić, koji je zahvalio Vakufskoj direkciji, na čelu sa direktorom hafizom dr. Senaidom Zajimovićem,  i Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske.

– Zahvalni smo Vakufskoj direkciji na pomoći koju kontinuirano pruža i angažmanu da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju nacionalnog spomenika Behram-begove džamije u Tuzli – istakao je on.

Onog dana kada se skinu neprozirne zaštitne građevinske mreže, koje sa svih strana još uvijek okružuju gradilište, bit ćemo vraćeni 135 godine kroz vrijeme i stajat ćemo pred džamijom iz 1888. godine, kojoj je vraćena kupola, drveni trijem i dekoracije.

(A.N./Preporod.info)