Jedanaest Ljetni institut u Tuzli održan je od 1. do 4. jula 2019. godine u Behram-begovoj medresi.

Ukupno 198 učesnika je imalo priliku učiti programske jezike na radionicama iz Jave, HTML/CSS, Javascript, Git i SQL, istakao je Christopher Bragdon, izvršni direktor BILD-a.

Radionice Ljetnog instituta unazad deset godina prošlo je više od hiljadu učesnika, kaže Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, škole koja je i ovog ljeta domaćin događaja.
“Svaki polaznik može da odabere jedan ili više aspekata kojim će se baviti. Edukacija koja ovdje traje jednu sedmicu, nastavlja se i tokom godine. Radi se o praktičnom podučavanju kada učenici kroz kurs nauče konkretne vještine,” kaže direktor Hatunić.

Za radionice su se učenici prijavljivali individualno, a najviše ih je iz Behram-begove medrese i Gimnazije Katolički školski centar Sveti Franjo. Žana Altumbabić, direktorica Gimnazije ističe da je IT sektor vrlo aktuelan, a ranijih godina polaznici Instituta imali su priliku pohađati i radionice iz poduzetništva i engleskog jezika.

Organizatori Instituta su Behram-begova medresa u Tuzli, Katolički školski centar Sveti Franjo i BILD (Bosnia Initiative for Local Development – Inicijativa za lokalni razvoj u BIH). Među predavačima ovogodišnjeg programa bili su i neki od polaznika ranijih kurseva ovog Instituta, a veliki broj polaznika koji su obuke iz programiranja prošli ranijih godina, uspješno su pronašli posao u sektoru informacionih tehnologija.