Svečane hatme za devet polaznika mektebske nastave pri Mektebskom centru Bijeljina održane su u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, u subotu 19. decembra 2015. godine poslije podne namaza.

 

Uz domaćine iz Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, te brojne džematlije i njihove goste, svečanosti pod nazivom “Kur'an u srcu” prisustvovao je muftija tuzlanski, mr Vahid ef. Fazlović, pomoćnik muftije tuzlanskog dr Sead ef. Seljubac, glavni imam MIZ Janja Omer ef. Camić, te glavni imam MIZ Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Naziv “Kur'an u srcu” ujedno je i cilj ove manifestacije ali i svega onoga što se dešava u Mektebskom centru u Bijeljinji. To je velika želja i nastojanje da Kur'an bude u srcima a ne na rafama, rekao je u svome obraćanju glavni imam Medžlisa Bijeljina Samir-ef. Camić.

Nakon što su ljetni raspust proveli vrijedno radeći sa muallimom Enisom Okanović, polaznici mektebske nastave su uspješno položili ispit pred Komisijom za polaganje hatmenskog ispita a koji se sastojao iz nekoliko pitanja iz ilmihala i iz kiraeta.

Predsjednik Komisije Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja, kazao je kako je ovo jedna etapa u životu ovih devetero djece ali njihovo učenje Kur'ana se ovdje ne završava. Ljubav prema Kur'anu devet plaznika Mektebskog centra u Bijeljini pokazali  su i svojim učenjem Kur'ana Časnog na svečanoj manifestaciji hatmi. 

Šejla Trbić, Melisa Nuhanović, Alijana Faziji, Lamija Camić, Amir Hasanović, Anadin Mujić, Amina Jakupović, Azemina Camić, Malik Okanović, polaznici su Mektebskog centra u Bijeljini kojima je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio svjedodžbe o položenim hatmenskim ispitima.

Muftija Fazlović je istakao da na dunjaluku nema većeg ponosa od evlada. 

“Ako nam Allah dž.š. omogući da se kao roditelji i kao odgajatelji i učitelji ponosimo s našom djecom onda je to vrhunac do kojeg se može doći u našoj radosti i našem ponosu. Njih devetoro ovdje u Bijeljini je kao njih devedesetero u nekom drugom mjestu, u Tuzli, Gradačcu i nekim drugim mjestima.”- kazao je muftija Fazlović.

Nakon povratka Bošnjaka i poslijeratnog aktiviranja rada MIZ Bijeljina, pored obnove porušenih džamija javila se potreba za iznalaženje rješenja izgradnje funkcionalnog i modernog  prostora koji bi zadovoljio potrebe rada na polju edukacije djece i mladih.

Mektebski centar raspolaže sa 500 m2 korisnog prostora.

Pored mektebske nastave, u Mektebskom centru se organizuju i predavanja, tribine, omladinska druženja, donatorske večeri, iftari i sijela kao i rad sa folkornom i horskom sekcijom.

A.Đ.

(bir.ba)