Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je 1. marta 2019. godine u bosanskom Podrinju.

Programu obilježavanja u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru u Potočarima (Srebrenica), uz majke  i džematlije Podrinja, prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni imami medžlisa Bratunac i Srebrenica Elvir-ef. Hodžić i Damir-ef. Peštalić.

Obilježavanju su prisustvovali i Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, ministri Edin Ramić i Salko Bukvarević, te brojni građani.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju u Bratuncu kazao da su Bošnjaci danas radosni zbog ovog velikog dana, naše domovine, mira i slobode, te je istakao važnost dolaska na šehitluke i boravak među našim šehidima povodom obilježavanja velikih i značajnih datuma za našu domovinu kao što je to 1. marta – Dana nezavisnosti.

U Srebrenici je održana i sjednica Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija Vahid-ef. Fazlović, predsjedavajući Savjetodavne radne grupe.

Muftija je danas u Gradskoj džamiji u Bratuncu održao hutbu, u kojoj je govorio o snazi naše vjere, važnosti znanja i ljubavi prema domovini.