U džematu Glogova, Medžlis Islamske zajednice Bratunac, 7. aprila 2023. godine, prigodnim programom koji su pripremili i izveli polaznici mektepske pouke obilježen je Lejletul-bedr.

Programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Elvir-ef. Hodžić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a Ramiz Salkić, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, imam džemata Hariz-ef. Čomić i džematlije.

Muftija Fazlović je iskazao veliko priznanje džematlijama ovoga džemata koji su se nakon zločina i Genocida koji je počinjen nad Bošnjacima, vratili u svoj zavičaj. Naglasio je da sudbina ljude može odvesti daleko od svog rodnog mjesta ali zemlja, voda i zrak nigdje nisu kao onaj zrak koji smo prvi puta udahnuli, vodu koju smo kao djeca pili te zemlja gdje smo se rodili i po kojoj smo hodili.

Govoreći o Lejletul-bedru Muftija je naglasio veličinu i težinu ove noći i dana koji je osvanuo poslije nje druge godine po Hidžri.

– Bila je to teška noć za najvećeg čovjeka, Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, alejhi selam. Osvanuo je veliki dan a Poslanik, alejhi selam, je znao šta čeka muslimane u tom danu. Molio je Allaha, dželle šanuhu, za muslimane koji su bili primorani da odu iz Meke s namjerom da se, uz Božiju pomoć, vrate u svoje domove. Bila je to dova za Bedr ashaba ali i za Bedr svih generacija njegovoga ummeta do Sudnjeg dana. Bila je to dova i za nas, kazao je muftija Fazlović.

Istakao je da naš narod ima čisto srce i voli ljude, nema zlobe i nije neprijatelj nikome, gaji lijepe komšijske veze i hrabar je narod. Sve to je odraz naše vjere i odgoja. Bošnjački narod se mora čvrsto držati jednog užeta, poručio je muftija Fazlović, te je ovom prilikom istakao vrijedan rad glavnog imama Elvir-ef. Hodžića i bratunačkih imama.

Džemat Glogova je među prvim bratunačkim džematima u kojem je nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu počela obnova vjerskog života. U haremu džamije u Glogovi, 9. maja 1992. godine strijeljano je šezdeset i osam civila, džematlija ovog džemata. Tokom Agresije ubijeno je preko četiri stotine Bošnjaka ovog mjesta.

Glavni imam Hodžić i imam Čomić zahvalili su se Muftiji tuzlanskom na posjeti ovom džematu, podršci i porukama koje je ovom prilikom uputio. Muftija Fazlović je isti dan posjetio i Hiba-hanumu Ramić, vrijednu Bošnjakinju koja je svojim angažmanom dala značajan doprinos obnovi života Bošnjaka u Bratuncu.