U Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu, u ponedjeljak 12. maja 2014. godine, klanjana je dženaza za još šest civilnih žrtava ubijenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992.-1995. godine.

Dženaza namaz i ukop posmrtnih ostataka žrtava obavljen je uz pristustvo više od 3.000 članova porodica, rodbine ubijenih, naših džematlija, te uz prisustvo velikog broja imama i zvaničnika iz javnog i političkog života.

U ime porodica žrtava Bratunca poruku okupljenima i cjelokupnoj javnosti uputila je u svom pismu Zejna Mašić, djevojka iz Bratunca kojoj su u agresiji ubijeni oba roditelja. U pismu se, između ostaloga, navodi:

„Zločnici se moraju naći pred sudom pravde, jer zaslužuju najveću kaznu koja se na ovome svijetu može izreći. Svi oni, koji nisu počinili zločine, oni koji zločine ne podržavaju, niti ih motivišu, oni koji se ograđuju od ratnih zločina, smatramo svojim komšijama, sugrađanima i izražavamo nadu i vjeru da ćemo naći zajedničke interese, da gradimo suživot u slobodi i toleranciji“, stoji u pismu.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović ovim povodom je izjavio:

„Veoma nam je važno da mi kao narod i kao pojedinci bdijemo nad našim vrijednostima. Kontinuitet tih vrijednosti jeste i obaveza da klanjamo dženazu. Na žalost, ovakvih će dženaza biti još mnogo. Ali, i kada ukopamo one žrtve prema kojima ovaj dostojan čin treba obaviti, i dalje će oni biti važni biljezi za našu povijest i našu budućnost. To ćemo vrlo odgovorno prenositi na naše potomke. Allah dž. š. molimo da lijepo primi ove naše šehide i da olakša tugu i bol njihovim porodicama, izjavio je muftija Fazlović.

Dženaza namaz klanjana je za šest žrtava rata iz Bratunca, među kojima su pet muškaraca i jedna žena:

1. Aljić (Hajro) Asim 1971 – 1992.

2. Aljić (Hajro) Ramo 1974 – 1992.

3. Menzilović (Omer) Ismir 1973 – 1992.

4. Sejdinović (Ibrahim) Zina 1922 – 1992.

5. Sinanović (Salko) Junuz 1956 – 1992.

6. Smajlović (Hamed) Hamdija 1966 – 1992.

Klanjanje dženaze-namaza je predvodio Zijad ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazovića.

Nakon obavljanja dženaze namaza, Zijad ef. Ljevaković je izjavio:

„Naša je odgovornost velika i višestruka a vezuje za ovaj dan i ono što on predstavlja – odgovornost prema Bogu, prema domovini i narodu, prema ubijenim i njihovim porodicama. Od našeg odnosa prema toj odgovornosti, čiji teret nije lahko nositi, ovisit će naša budućnost na ovim prostorima“

U Memorijalnom centru Veljaci, sa dnašnjom dženazom, ukopano je 273 tijela identificiranih civila Bošnjaka Bratunca, stradalih 1992. godine. Još uvijek se traga za oko 320 posmrtnih ostataka civilnih žrtava sa ovog područja.

{gallery}1305140{/gallery}