U jesenjem dijelu ovogodišnjeg ciklusa tribina koje organizira Medžlis Islamske zajednice Brčko, u subotu 12. novembra 2022. godine u brčanskom Domu kulture održana je tribina na temu „Probudi svoje srce“.

U ime organizatora i domaćina skupa prisutnima se, na početku programa, obratio glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić. Govoreći o ciljevima i svrsishodnosti organiziranja tribina Glavni imam je rekao da su ovakvi vidovi edukacije s ciljem duhovnog jačanja muslimana sa ovog područja, kako bismo postali bolji prema ljudima i bliži našem Gospodaru jer bi svako od nas trebao da radi na planu vlastitog duhovnog jačanja i usavršavanja. Čovjek bez vjere je kao tijelo bez duše, naglasio je Mustafa-efendija.

Ciklus tribina organizira se 25 godina u kontinuitetu izuzimajući 2020. godinu kada se zbog zabrane javnih okupljanja, u vremenu pandemije koronavirusa, tribine nisu mogle održavati.

Predavanje na pomenutu temu je održao hafiz Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Tema predavanja „Probudi svoje srce“ je naziv knjige koju je napisao hafiz Bašić. “Ova tema simbolizira moj odnos u radu sa mladim ljudima na planu buđenja istinskih vrijednosti naše vjere i tradicije, kojima smo uvijek pripadali. Koliko je srce važno razumijemo i iz hadisa koji govori da kada se srce probudi i bude zdravo i ostali ograni rade ispravno. Zato je važno da pronađemo istinske vrijednosti koje će nam pomoći da svoje živote učinimo lijepim, a one su u dubini naših srca“, rekao je hafiz Ammar Bašić.

Učešće u programu uzeli su kurra’ hafiz Ismail-ef. Čehić i članice hora „Mošus“, a moderator je bio Mevludin Smajlović.