Povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Medžlis Islamske zajednice Brčko organizira manifestaciju pod nazivom: “Ti si ruža džennetska.”
Tim povodom, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko, upriličena je konferencija za medije. Program manifestacije predstavili su predstavnici Medžlisa IZ-e Brčko.
“Muhamed a.s. je za nas muslimane posljednji Božiji poslanik i predstavlja pečat u tom božanskom ciklusu javljanja čovjeku. On je za nas i paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života. Mi muslimani priznajemo i sve druge Božije poslanike o kojima nam Kur'an kazuje. Svi su oni za nas primjer savršenog morala i ljudske veličine, pa ipak Muhamed a.s. je za nas najljepši i najpotpuniji uzor i zato svaki iskreni musliman teži da što više liči na svoga Poslanika. Ta težnja je stalna, ali postoje periodi i situacije kada se ona dodatno intenzivira. Jedna od tih situacija je i ova kada obilježavamo rođendan našeg Poslanika,” kazao je mr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni brčanski imam.
Ovo je druga manifestacija koja se povodom rođendana Muhammeda a.s. organizira u Brčkom s ciljem izražavanja radosti u pogledu ovog značajnog datuma, a posebno da se izrazi sva raskoš identifikcije sa misijskim naslijeđem Muhammeda a.s.
Program manifestacije čini lepeza različitih aktivnosti među kojima dominiraju one vjerskog, kulturno-vjerskog, humanitarnog, sportskog ali i ekološkog karaktera.
I ove godine će se, kroz fond za socijalnu i društvenu brigu, provesti akcija zamjene stolarije na deset domova socijalno ugroženih porodica o čemu je govorio Sabahudin-ef. Ravkić koji je naglasio kako je uz donaciju istog donatora i prošle godine realiziran isti projekat.
O ekološkim aktivnostima u okviru ove manifestacije govorio je Hajrudin Omerović, predsjednik IO Medžlisa Islamske zajednice Brčko, koji je rekao da će akcija biti provedena u svim džematima na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Brčko gdje će polaznici mekteba čistiti i uređivati javne površine.