U četvrtak, 26, oktobra ove godine, u Tuzli će biti promovirane tri knjige: Ontologija Mulla Sadra Širazija, Uvod u islamsku filozofiju i Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji.

O knjigama će govoriti akademik Rešid Hafizović, prof. dr. Rusmir Šadić i doc. dr. Samedin Kadić.

Riječ je promociji tri, sadržinski vezane studije, koje se u najširem smislu bave intelektualnom tradicijom islama, naročito u njenoj filozofskoj dimenziji.

Knjiga Ontologija Mulla Sadra Širazija, autora prof. dr. Rusmira Šadića, tematizira središnje ontološke probleme unutar kasne islamske filozofije, referirajući se na Mulla Sadra Širazija kao najznačajnijeg predstavnika filozofske misli tog perioda.

Djelo Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji, autora Ibrahima Kalina, nastavlja sa analizom Širazijeva djela, primarno se vezujući za koncept znanja i pripadajući epistemološki okvir.

Knjiga Uvod u islamsku filozofiju, koju je uredio prof. dr. Rusmir Šadić, donosi radove koji predstavljaju eksplikaciju nekih od najznačajnijih kategorija unutar filozofsko-teološke tradicije islama, sa posebnim naglaskom na značaj ekberijanske škole.

Sva tri navedena djela bave se pitanjem povijesnog razvoja muslimanske intelektualne i duhovne tradicije, koja se u svom vrhuncu javlja kroz sintezu teologije, filozofije i gnoze.

Promocija će biti održana u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u četvrtak 26.10.2023 u 18:30 sati.

Uz podršku Muftijstva tuzlanskog, promociju organiziraju Behram-begova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.