Džemat Babunovići nalazi se dva kilometra zapadno od Srebrenika na lokalnom putu Srebrenik–Gračanica. Ovom džematu pripadaju i naselja Sarajlići, Suljići, Hrvati, Avdići i Ferizovići,i ima oko 740 domaćinstava. Prva džamija u ovom džematu sagrađena je u drugoj polovini XVIII stoljeća. Bila je to drvena džamija i imala je drveni minaret. Na istom mjestu sagrađena je i nova džamija koja je svečano otvorena 21. avgusta 1982. godine.

Odnedavno su Babunovići postali bogatiji za prelijepo uređenu mektebsku učionicu koju su džematlije ovog džemata na čelu sa džematskim imamom Ahmed-ef. Mujkićem uređivali nekoliko proteklih dana. Donedavno mektebska učionica u ovom džematu je zadovoljavala standarde, ali od proteklog vikenda dobila je epitet savremene učionice sa svim pratećim elementima, kompjuter, panoe, projektor, pametna tabla, ormarići, savremene klupe, radni stol, itd.

Za potrebe velikog broja polaznika mektebske nastave džemata Babunovići džematlije Babunovića su uredili prostor učionice nove prozore, stiropol, fasade, grijanje, dok je kompletan namještaj donirala firma „Merceza“ iz Babunovića, te tako dobili jednu od najmodernijih mektebskih učionica sa svim pratećim elementima.