Džamija u džematu Potpeć, Medžlis Srebrenik, svečano je otvorena u nedjelju 17. jula ove godine. Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni srebrenički imam Refik-ef. Hodžić, načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, imami i veliki broj džematlija i gostiju.

Džemat Potpeć je jedan od mlađih džemata, nastao tokom Agresije na BiH dolaskom muhadžira iz Podrinja u ovo mjesto. Danas ovaj džemat broji oko 300 domaćinstava. Gradnja džamije je započeta 2007. godine i za to je uloženo oko 350.000 KM.  Safet-ef. Esmić imam je u ovom džematu.

Džamija je dimenzija 14,5×11 m, s munarom visokom 28 m. Pored prostora za klanjanje namaza i druge ibadete, raspolaže i s učionicom za mektepsku nastavu, kancelarijama, abdesthanom i ostalim pratećim sadržajima.

Svoja obraćanja na svečanosti imali su načelnik općine Srebrenik, glavni srebrenički imam, muftija tuzlanski i izaslanik Reisu-l-uleme.

Glavni imam Hodžić je, između ostaloga, kazao: “Džamija nas obavezuje da, uz njeno svečano otvorenje, otvorimo i novo, vjerom sadržajnije poglavlje u našim životima. Džemat Potpeć je jedan od najmlađih džemata. Put formiranja i stasanja ovog džemata je relativno kratak, ali je ostvareni uspjeh na tom putu koje su ostvarile džematlije ovog džemata veliki “.

Muftija Fazlović je u svom govoru istakao važnost građenja džamije kao nezaobilaznog odgojno-obrazovnog faktora. Istakao je važnost građenja mostova među ljudima, a posebno gradnje čvršćih veza i odnosa među prognanim razasutim širom svijeta, što pokazuje i ova današnja potpećka ljepotica.

Izaslanik Reisu-l-uleme Makić u svome obraćanju je kazao: „Ovo su dani velike tuge i žalosti, u kojima obilježavmao 21. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice i stradanja preko 4.000 Bošnjaka u Prijedoru i njegovoj okolini. Podsjećanje na te strašne zločine ispunjava nas neizmjernom tugom, a istovremeno ovaj čin otvaranja još jednog vjerskog objekta ispunjava naše duše ponosom, jer će ova prelijepa džamija širiti svjetlost islama sve do Sudnjeg dana. Ona je simbol širenja islama, ali istovremeno i pokazatelj da su Bošnjaci jedan dobar narod privržen islamu koji je i u najtežim trenucima spreman na velika odricanja za dobrobit svoje vjere“.

Čast da otvore džamiju pripala je najvećim vakifima Muminović Abdulahu i Muškić Fati. Džamiju u njihovo ime, zbog njihovog odsustva, otvorili su Muškić Šemso, sin Muškić Fate, i Muminović Adis, unuk Muminović Abdulaha.

Noć uoči otvorenja džamije, od akšama do jacije, upriličen je mevlud, a predavanje je održao glavni imam MIZ-a Kakanj Sulejman-ef. Čeliković. Istu noć podijeljene su zahvalnice svim donatorima, koji su svoja sredstva uvakufili za ovu džamiju. 

{gallery}1807161{/gallery}