U subotu, 19. juna, u Foči je obilježen 19. juni – Međunarodni dan borbe protiv seksualnog zlostavljanja u ratu. Organizator obilježavanja bilo je Udruženje žrtava rata “Foča 92-95“, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, bošnjačkih nevladinih organizacija, beogradskog udruženja „Žene u crnom“ i drugih partnerskih organizacija.
Procjenjuje se da je tokom agresije u Bosni i Hercegovini silovano i seksualno zlostavljano više od 20.000 žena.

Obilježavanje je počelo obilaskom „Karamanove kuće“ kod Miljevine, koja je u toku agresije pretvorena u zloglasni objekat u kojem su bile zatočene i seksualno zlostavljane mnoge Bošnjakinje. Srpski zločinci nisu prezali ni od toga da siluju maloljetne djevojčice.
Nakon toga položeno je cvijeće pred sportskom salom „Partizan“, koja je bila pretvorena u logor za žene i djevojčice, u kojem su vršena sistematska silovanja i zlostavljanja.

Obilježavanje je završeno šetnjom kroz Foču, spuštanjem ruža u rijeku Ćehotinu i obilaskom Aladža džamije, gdje je obavljen podne-namaz.

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu dalo je i Muftijstvo tuzlansko, Mreža mladih MIZ Kalesija, te bošnjačka udruženja Korak, Prosvjetitelj, Selsebil, OKC, Oaza, Sumejja Kalesija, Nur i drugi, čiji članovi su jučer također bili u Foči.