Povodom obilježavanja Dana džamija (7.maj) Medžlis islamske zajednice Kalesija je ove godine organizirao javnu tribinu “Sakralocid-ubijanje džamija na području MIZ Kalesija”, u velikoj sali BKC-a “Alija Izetbegović”.

Pored tribine prikazan je i kratki dokumentarni film o porušenim kalesijskim džamijama, a u galerijskom prostoru BKC-a „Alija Izetbegović“ postavljena je izložba fotografija porušenih, ubijenih i ranjenih kalesijskih džamija, 1992-1995.

Tokom agresije 1992-95. godina na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija „ubijeno“ je osam i „ranjeno“ dodatnih osam džamija, te značajan broj ostalih objekata (vakufskih kuća, mesdžida, mekteba, pomoćnih objekta, gasulhana…). Ubijene su redom, od istoka ka zapadu, džamije u Papraći, Capardama (stara i nova), Šeheru, Memićima, Kalesiji Gornjoj, Jelovom Brdu i Stara džamija u Seljublju, a ranjene u Brdima Križevci, Gornjim Brdima, Prnjavoru, Miljanovcima (stara i nova), Raincima Donjim (stara i nova) i Seljublju. Pored džamija na meti agresora bila je i ostala infrastruktura pri čemu su potpuno uništeni mesdžidi u Mahali i Zukićima, te mektebi u Borogovu, Kusonjama, Hajvazama, Mahmutovićima i Seljublju, a devastirani su mektebi u Šeheru, Likama, Capardama i Šahbazima. Uz navedene porušeno je oko 30% „ostalih“ vakufskih objekata.

Glavni imam MIZ Kalesija Enver ef. Alić je naglasio bitnost dokumentovanja i očuvanja fotografija i informacija o porušenim džamijama, koju treba čuvati kao podsjetnik ali i opomenu generacijama koje dolaze.

Manifestaciji je prisustvovao i muftija tuzlanski  mr. Vahid ef. Fazlović koji se zahvalio domaćinima na pozivu i kvalitetnoj organizaciji manifestacije, te istakao bitnost sjećanja na ovakve datume, naglasivši da je u  BiH ubijeno je oko 80 posto džamija, ubijali su ih kako se muslimani ne bi mogli vratiti na svoja ognjišta. Međutim Bošnjaci muslimani su se vratili,  napravili nove džamije i sačuvali sjećanje na ono što im se desilo.

O stanju vjerskih objekata na području MIZ-e Kalesija danas govorio je predsjednik medžlisa Muharem ef. Mešanović.

{gallery}1305141{/gallery}