Dana, 9. marta 2024. godine u džamiji Abdullah bin Mohamed Mominah u džematu Dubnica, MIZ Kalesija, održano je treće po redu takmičenje u učenju Kur'anskih sura napamet „Mektebski prvaci“. Ovogodišnje takmičinje upriličeno je u dvije kategorije shodno starosnoj dobi, a učešće je uzelo 22 polaznika mektebske pouke i Škola Kur'ana s područja osam medžlisa: Gradačac, Tuzla Srebrenica, Srebrenik, Brčko, Puračić, Orašje i Kalesija.

U uvodnom dijelu prisutnim se obratio Muharem-ef. Mešanović, glavni imam MIZ Kalesija iskazavši svoje zadovoljstvo što je ovogodišnje takmičenje okupilo učesnike iz 3 Škole Kur'ana i 10 džemata, što je potvrda kontinuiranog napretka na polju hifza.

Imam džemata Dubnica Muhamed-ef. Burić poželio je dobrodošlicu takmičarima i njihovim muallimima, obrativši se u ulozi domaćina i voditelja projekta.

Takmičenje je započelo učenjem kandidata iz mlađe kategorije, uzrasta do 6. razreda osnovne škole u  kojoj je svoje znanje i vještinu pokazalo osam takmičara. Nakon kraće pauze i sumiranja rezultata u mlađoj kategoriji, uslijedilo je takmičenje u starijoj kategoriju, uzrasta od 7. do 9. razreda osnovne škole, u kojoj je učešće ostvarilo četrnaest takmičara.

Nakon zbrajanja rezultata, upriličena je ceremonija proglašenja pobjednika uz učenje tekbira. Komisija u sastavu hafiz Mirnes Spahić, hafiz Abdulah Kapo i hafiz Husejn Smajić, nakon završnog zbrajanja rezultat donjela je sljedeću odluku.

Pobjednici u mlađoj kategoriji su:

  1. mjesto Halilović Eldar, džemat Dubnica, MIZ Kalesija, muallim Muhamed ef. Burić
  2. mjesto Sinanović Indira, džemat Jelovče Selo, MIZ Gradačac, muallim Hajrudin ef. Baturić
  3. mjesto Dervišević Ensar, džemat Devetak, MIZ Puračić, muallim Edin Bekir ef. Avdibašić
  4. mjesto Mešanović Adin, džemat Jelovče Selo, MIZ Gradačac, muallim Hajrudin ef. Baturić
  5. mjesto Moćić Ajša, džemat Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, muallim hafiz Kemal ef. Mehić

Pobjednici u starijoj kategoriji su:

  1. mjesto Tukulj Emir, džemat Orašje, MIZ Orašje, muallim hafiz Redžo ef. Sivić
  2. mjesto Spahić Zejd, Škola Kur'ana MIZ Tuzla, muallim Jasmin ef. Nedimović
  3. mjesto M. Ćehajić Dino, džemat Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, muallim hafiz Kemal ef. Mehić
  4. mjesto Moćić Uma, džemat Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, muallim hafiz Kemal ef. Mehić
  5. mjesto Terzić Kadir, džemat Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, muallim hafiz Kemal ef. Mehić

Takmičenje je prigodnim govorom zatvorio glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović, uputivši čestitke takmičarima, muallimima i njihovim roditeljima. Za kraj programa, hajr dovu je proučio hafiz Mirnes-ef. Spahić.