U organizaciji UG Srednje Podrinje i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, uz podršku nekoliko privrednih subjekata, u nedjelju 3. jula ove godine organiziran je zajednički iftar za Bošnjake Podrinja.

Iftaru je prisustvovalo oko 4.000 postača iz Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika i drugih mjesta ovog dijela BiH. Prije iftara upriličen je prigodan vjerski program, a izveli su ga članovi međunarodnog hora “Iman” iz Irana, koji su u našoj zemlji boravili u okviru programa “Dani Kur'ana”. U sklopu programa upriličena je i izložba fotografija “Srebrenički put pakla” autora Ahmeta Bajrića – Blicka.

Ovom prilikom riječi dobrodošlice uputili su organizatori, Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, dr. Elmir Jahić i Azmir Husić, predsjednik i podpredsjednik UG Srednje Podrinje, te zvaničnici dr. Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH i Ramiz Salkić, podpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Akšam namaz je predvodio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Muftija Fazlović je u svome prigodnom obraćanju naglasio blagodat ramazana, najvrednijeg vremena koje živimo, te da nas je upravo naš ramazanski hod sve i doveo u Konjević Polje da zajedno ibadet činimo. Istakao je važnost svakodnevne zahvalnosti Allahu Uzvišenome na svemu, i ukazao na potrebu odavanja priznanja ljudima koji čine dobro. Posebne riječi zahvale uputio je svim povratnicima koji, uz sve teškoće, žive u svome Podrinju, kao i predstavnicima Udruženja Srednje Podrinje na njihovoj namjeri da angažiraju sve što znaju i imaju kako bi kroz različite programe pomogli povratnicima.