Na šehitlucima u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je klanjana dženaza u odsustvu koju je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Ovo je mjesec u kojem u Bratuncu, i skoro svim selima oko Bratunca, dolazimo na stratišta, na mjesta na kojima su ubijani Bošnjaci na pravdi Boga. Čine to muslimani Bratunca dostojanstveno i odgovorno prema sebi, svojim najmilijima i prema svojoj domovini – kazao je muftija Fazlović.

Dodao je da je naš dug biti zajedno s njima.

– Ovo je dan u kojem se na ovom mjestu u Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu okupljamo već osamnaest puta. Danas, braćo i sestre, nismo imali tabute ispred nas, iako tražimo šest stotina Bošnjaka a nekoliko desetina naših šehida čeka na identifikaciju. Planirali smo ih ukopati ovdje u ovom mezarju – podsjetio je muftija.

Istakao je da smo zbog navedenih činjenica kao društvo pokazali veliku nemoć, te da hitno treba naći odgovor zbog čega je to tako.

– Teško nam je danas u Bratuncu Bošnjacima pogledati u oči, posebno porodicama naših šehida. Zašto do sada nismo obavili dženaza-namaz za sve pronađene i identificirane Bošnjake Bratunca koji su monstruozno ubijani u ovom gradu? Niko nije bio pošteđen, ni djeca, ni žene ni ulema. Znamo dobro kako je zvjerski ubijen glavni imam Mustafa-ef. Mujkanović pred svojim džematlijama ovdje u Bratuncu – upitao je muftija Fazlović.

Iako nije direktna, kazao je muftija, odgovornost postoji.

– Sjetni smo i tužni zbog te činjenice. Iako nismo direktno odgovorni za ovu nemogućnost pronalaska nedužno ubijenih, ipak osjećamo vid odgovornosti. Moramo biti daleko energičniji i zahtjevati od nadležnih da obave ovu svoju zadaću, da se pronađu nevino ubijeni i da im se obavi dženaza-namaz – poručio je muftija.

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja “Žene Podrinja-Bratunac” je kazala da je najveća bol što i nakon 32 godine neka tijela još uvijek nisu ekshumirana. U Veljacima je do sada ukopano 316 posmrtnih ostataka, a blizu 400 osoba, žrtava iz Bratunca je ukopano izvan ovog Memorijalnog centra.

– Danas ispred prisutnih nema tabuta, klanjamo dženazu u odsustvu onima čija tijela još uvijek nismo pronašli. Ovo nije do nas porodica, nego je do viših nivoa vlasti i onih koji kriju, a znaju gdje su grobnice. Najveća grobnica je naša Drina. Ovo što danas nemamo tijela je sramota. Porodice umiru, prošlo je 32 godine, a samo 316 osoba je ukopano u ovom Memorijalnom centru Veljaci. Ako nemamo grobnice i ekshumirana tijela nemamo ni identifikacije – kazala je Sinanović.

Admir Velić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje programa “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992.-1995.” i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac kazao je kako je ovo 18. godina kako se na ovakav način sjećamo zločina nad Bošnjacima Bratunca.

– Program “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995.” je  počeo 3.  i bit će završen 29. maja. Mi ćemo određene aktivnosti sprovesti i u drugim mjesecima. Odlučili smo da ove godine posjetimo gradove u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bismo prenijeli poruku iz Bratunca. Mi smo već prethodnih sedam dana imali obilježavanje po različitim mjestima. Također, sedam mjesta ćemo posjetiti nakon ove dženaze i sprovesti više od 30 aktivnosti – kazao je Velić.