Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u nedjelju 12. maja 2019. godine, klanjana je dženaza za tri žrtve ubijene tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je kazao da ćemo na mezarju u Veljacima klanjati dženazu-namaz svakoj žrtvi počinjenog zločina.

“Dolazit ćemo i poslije, ako Bog da, a i oni koji će nas naslijediti taj će emanet imati u svome srcu. Ovdje smo da iskažemo naše duboko saosjećanje s majkama, sestrama, očevima, braćom, evladima naših šehida u Bratuncu. Ovdje u ovom šehidskom mezarju leže nedužni ljudi koje je ubijala zločinačka ruka. Sve je zapisano u zemaljskim knjigama, znamo da je istina posvjedočena i takvu istinu je potpisalo čovječanstvo u ime univerzalnih vrijednosti koje su važne za svakog čovjeka, ma gdje živio. Te se knjige ne mogu mijenjati, a oni koji pokušaju još će više svoju sramotu uvećati, a Bošnjaci su najvažniji svjedoci zločina,” kazao je muftija Fazlović.

Ukopani su Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine; Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine i Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine.

Porodice žrtava su istakle da je potrebno ubrzati proces traženja nestalih, otkrivanja masovnih grobnica ali i procesuiranja zločinaca.

“Mi smo ovdje na Drini odlučni da ostanemo na zemlji naših majki i očeva, naših pradjedova. Da čuvamo njihove mezare. Odlučni smo da gradimo budućnost sa drugim narodima i želimo Bosnu i Hercegovinu jednakih prava i mogućnosti za sve. (…) Mi se nećemo odreći Bosne i Hercegovine, nećemo se odreći Drine, nikada nećemo zaboraviti počinjeni Genocid i nećemo prestati tragati za ratnim zločincima, ” poručile su porodice žrtava.