U ponedjeljak 13. jula (26. ramazana)  2015. godine u džematima Lušnica, Špionica, Murati i D. Potok upriličene su svečanosti hatma dova za 38 polaznika mektepske nastave.

Svečanosti povodom mubarek noći Lejletul-kadr održane su u 41 džematu Medžlisa Srebrenik. Noćni namaz klanjao se na 18 mjesta, a u 13 džemata su organizovani zajednički sehuri.

Džemat Lušnica

U džematu Lušnica svečanost je počela poslije ikindije-namaza. U ovom džematu tradicija je već nekoliko godina da se uči dječija mukabela. Oko 19 sati otpočeo je program svečanosti, a otvorio ga je imam džemata Lušnica Mevludin-ef. Joldić. Potom su djeca izvela program mevluda, ilahija i kasida, recitacija, učenja odlomaka iz Kur'ana. Prisutnima se u ime Medžlisa obratio glavni imam Refik-ef. Hodžić, a gost predavač bio je Jasmin-ef. Begunić, imam džemata Ćehaje, koji je ukazao na značaj i značenje mubareć noći lejletul-kadra kao i značaj i značenje ove svečanosti baš u ovoj mubarek noći.

Svršenici hatmi su: Dževad Ćatić, Nehrija Pavitinović, Emirsela Pavitinović, Edmir Joldić, Hanka Joldić, Adelisa Joldić, Nedmira Joldić, Amar Joldić, Ramiz Joldić i Aldina Mehmedović.

Na kraju svečanosti svršenicima hatme uručeni su i pokloni i priznanja. Svi prisutni su bili počašćeni iftarom, a potom su klanjali akšam-namaz. Nakon teravih-namaza prisutni su ostali do kasno u noć u zajedničkom namazu i zikru.

Džemat Duboki Potok

Nakon klanjanja teravih-namaza u džematu D. Potok upriličena je svečanost hatma dova za deset polaznika mekteba ovog džemata. Polaznici mekteba D.Potok su proučili nekoliko odlomaka iz mevluda, ilahija i kasida, recitacija, a potom su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana. Nakon završenog prvog dijela programa prisutne je vazu-nasihatom počastio imam džemata Jamin-ef. Sukanović, koji je ukazao na veličinu ovog čina hatme Kur'ana, a posebno u mubarek noći lejletul-kadru. Jasmin efendija se na kraju zahvalio svršenicima hatmi na trudu i zalaganju, te na istrajnosti u ovom hairli djelu.

Svršenici hatmi su: Mahmut Ćosić, Midhat Ćosić, Fatima Lipjankić, Kadira Lipjankić, Zemana Husarić, Zlata Sukanović, Anela Delić, Dženita Poljaković, Ramiz Softić i Mirel Tursić.

Nakon teravih-namaza nastavili su klanjati zajednički nafila namaz i zikr do sehura.

Džemat Murati

I u džematu Murati 26. ramazana upriličena je svečanost hatma dova za 12 svršenika hatmi. Na samom početku programa prisutne je poselamio imam ovog džemata Jusuf-ef. Mehuljić. Nakon izvedenog programa polaznika mekteba ovog džemata, vaz je održao Mehmedalija-ef. Čandić, upravnik Behram-begove medrese u Tuzli, koji je u svom obraćanju istakao važnost ovakvih i sličnih manifestacija.

Svršenici ovogodišnji hatmi su: Amer Jusufović, Belmin Husić, Amel Mehuljić, Edita Džaferović, Samed Mehuljić, Vedad Džaferović, Emina Mulahasanović, Nasir Joldić, Dženita Joldić, Mirzet Salihbašić, Mustafa Salihbašić, Abdulah Jusufović.

Na kraju priznanja i diplome, kao i hedije uručene su u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik i u ime džemata Murati. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana, te učenjem dove.

Džemat Špionica

U džematu Špionica nakon teravih-namaza upriličen je program povodom mubarek noći Lejletul-kadr, kao i svečanosti hatma dova za šest polaznika mekteba. Program povodom ovih svečanosti su izveli omladina džemata. Nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i vazu-nasihat održao imam džemata Refik-ef. Hodžić. On je u svom govoru istakao važnost ove mubarek noći, važnost Kur'ana, njegove primjene u životu svakog čovjeka.
Svršenici hatmi su: Aida Avdić, Abida Avdić, Nihada Salkić, Šeherzada Osmičić, Medina Ibrić i Eldin Jahić.

Nakon vazu nasihata svršenicima hatmi uručena su priznanja i hedije, u ime džemata Špionica i u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik. Prisutni su nastavili druženje do sehura, klanjajući nafila-namaze i zajedničkim zikrom.

{gallery}1507150{/gallery}

Damir Babajić