Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta proučena je Fatiha, položeno cvijeće i odata počast poginulim šehidima, borcima i civilnim žrtvama protekle Agresije na BiH.

Polaganju cvijeća je prisustvovao veliki broj građana koji se svake godine odaziva u sve većem i većem broju. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Orašje, Skupštine Posavskog kantona, Općinskog vijeća Orašje, političkih partija, lokalne zajednice i mnogih udruženja koja djeluju na području općine Orašje.

Cvijeće je položeno na oba spomenika u gradskom parku, šehidima i borcima Mjesne zajednice Orašje. Nakon polaganja cvijeća razgovaralo se o aktivnostima na području Orašja, a večernjim satima je upriličeno i druženje mlađih generacija koje konstantno treba upoznavati s Agresijom na BiH i njenom historijom i prenositi amanet očuvanja i izgradnje nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da borba za bolje sutra i državu Bosnu i Hercegovinu nikada ne treba prestati i da nezavisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine koja je krvavo i skupo plaćena nikada ne smije biti dovedena u pitanje.