Ove godine s područja Muftiluka tuzlanskog na hadž odlazi 360 hadžija. Polazak prve grupe planiran je u ponedjeljak, 10. juna u ranim jutarnjim satima, kazao je mr. Dženan Rahmanović, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog.

– Prva grupa naših hadžija okupit će se u nedjelju, 9. juna u kasnim večernjim satima u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli. Tom prilikom će biti organiziran prigodan program i proučena ikrar-dova. Hadžijama će se prigodnu poruku uputiti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Nakon programa hadžije će se uputiti prema autobusima, u skladu s uputama svojih vodiča, te će se u ranim jutarnjim satima uputit prema Sarajevu, kaže mr. Rahmanović.

Druga grupa hadžija će 10. juna u kasnim popodnevnim satima krenuti prema Sarajevu, a treća grupa polazi u utorak, 11. juna u ranim jutarnjim satima.

– Najbitnije je da hadžije znaju da Islamska zajednica ima veliko iskustvo u organizaciji hadža, te da imamo  stručne vodiče koji su obučeni za ovo putovanje. Najvažnije je da hadžije slušaju upustva vodiča te da se na individualnom planu posvete ibadetima i na najbolji način iskoriste vrijeme koje će provesiti u Mekki i Medini, naglašava mr. Rahmanović.

Hadžije s područja Muftiluka tuzlanskog će autobusima biti prevezeni do Džamije “Kralj Fahd” u Sarajevu, a zatim i do Međunarodnog aerodroma Sarajevo odakle avionima odlaze u Meku.

Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Meku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.