U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u ponedjeljak, 11. jula 2022. godine, obilježena je dvadeset i sedma godišnjica genocida nad Bošnjacima i klanjana dženaza za pedeset šehida Genocida.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je predvodio dženazu-namaz i proučio dovu šehidima. Dženaza-namazu su, pored velikog broj porodica šehida, prisustvovali predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

– Tuga i bol koja je u našim srcima ne može se izbrisati. Trudimo se da održimo sjećanje na njih i pamćenje na ono što nam se dogodilo. Ono što možemo kazati jeste da tuga i bol ne prolaze. Svjesni smo toga da trebamo ići dalje i, koliko je moguće, osvijestiti sebe da zlo i zločinac ne bi trebali da trijumfuju. Trebali bi da trijumfuju pokajanje, ljudskost. Ono čemu se nadamo kao muslimani jeste da će i oni koji su ovo počinili razumjeti da su napravili veliko zlo i nadamo se da će pokajati za ono što su uradili i da će tražiti oprost. Zato živimo, tome se nadamo i u to se uzdamo. Želim kazati da, bez obzira na sve tegobe koje smo prolazili, mi bosanskoherecgovački muslimani i dalje živimo u nadi da će se život obnoviti na ovim prostorima u Srebrenici i da će ljudi jedni drugima prilaziti, da ćemo zajedno graditi budućnost – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Pozvao je institucije Srbije i entiteta RS, odgovorne pojedince, da prihvate historijske činjenice i da pozovu narod na pokajanje.

– Mi kao Islamska zajednica možemo pozivati ljude da prihvate činjenice koje su utvrđene na međunarodnim sudovima. Mi o tome govorimo često. Za trenutno stanje, negiranje genocida, veličanje zločinaca, nije toliko odgovoran srpski narod koliko institucije Srbije i entiteta RS, kao i Srpska pravoslavna crkva. Jer, onoga trenutka kada se institucije promijene, kada promijene svoj odnos prema genocidu, i narod će to prihvatiti – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon klanjanja dženaza-namaza, prenošenja tabuta sa musalle do mezarja, zajedničkog učenja na kaburima i dove šehidima završen je vjerski dio programa. Na šehitlucima Memorijalnog centra Srebrenica–Potočari smiraj je pronašlo 6.721 žrtava.

Na prijedlog Reisul-uleme, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojilo je Program vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima prema kojim se ovom prilikom obavljaju ibadeti: dženaza-namaz žrtvama Genocida, hutba, učenje hatmi, Jasini-šerifa, kelimei-tevhida, salle, zikr i dove. Islamska zajednica je fetvom Vijeća muftija obavezala svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice Genocida otklonile.