U prepunoj velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u utorak, 10. okotbra 2023. godine, upriličena je tribina za mlade „Poslanik a.s. – naša vječna inspiracija“. Tribina je održana u okviru manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Tuzla.

Gost predavač na bio je hafiz mr. Ammar-ef. Bašić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo.

Riječima dobrodošlice obratio se glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Bašić je tokom svog nadahnutog obraćanja govorio o Poslaniku a.s. i još jednom podsjetio sve prisutne da je vječni uzor i insipracija za svakog pojedinca Muhammed, a.s.

– Ako Allah Uzvišeni poredi Poslanika sa suncem, zašto ima hladnoće u našim srcima, našim kućama i međuljudskim odnosima. Odakle hladnoća dolazi? Od udaljenosti od sunca. Kad se sunce udalji od zemlje tada dolazi zima. Kad se mi udaljimo od Muhammeda, a.s., tada dođe do hladnoće u našim životima. I zato Allah poredi Poslanika, a.s., sa suncem da bismo shvatili da ko želi da otopli svoju dušu i zagrije svoje srce, ko želi da unese ljepotu, vedrinu i toplotu u međuljudske odnose, moramo se približiti Muhammedu, a.s.

Onoliko koliko smo se udaljili od njegovog sunneta toliko smo se prilbližili neuspjehu i porazu u našim kućama i našem društvu općenito. Onoliko koliko se vratimo njegovim uputama, smjernica i porukama, te njegovom stilu života, prije svega u našem ahlaku i ponašanju, toliko ćemo se mi predodrediti kao pojedinci i narod da ostvarimo ono što je dobro, kazao je između ostalog, hafiz Bašić.

Ovaj događaj bio je prilika da se spomene i kontinuitet rada sa omladinom na području Medžlisa Tuzla. Prije 30 godina s radom je počeo Omladinski krug Medžlisa Tuzla kroz čije aktivnosti i projekte je stasalo mnogo generacija omladine iz ovog grada, ali i onih koji su tu došli na školovanje.

Tokom tribine uručena su priznanja za doprinos u radu Omladinskog kruga predsjednicima i predsjednicama u periodu od 2013. godine do danas. Dobitnici priznanja su: Nail Šehić, Admir Majstorović, Elnur Mehmedović, Almedina Karić Jahić i Enisa Jakubović Čizmić. Ranije su uručena priznanja predsjednicima u mandatima prije 2013. godine.

Moderator tribine bio je koordinator tuzlanske Mreže mladih Esmir-ef. Hasanović. Učešće u programu uzeli su članovi Mreže mladih Adan Oručević, Amna Hasić, Amina Hadžimehmedović i Harun Mehanović.

Obraćanje hafiza Bašića je ovdje.