Povodom skorog završetka izgradnje studentskog doma „Vrbanjuša“ Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u Sarajevu je 26. septembra ove godine održano savjetovanje na temu „Domovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na ekonomsku opravdanost uspostave“.

Nakon uvodnih riječi direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Ismaila Smajlovića, učesnicima ovog jednodnevnog savjetovanja obratio se reisu-l-ulema Kavazović: „Na današnjem savjetovanju prodiskutirati ćemo rad domova unutar Islamske zajednice općenito. Naše medrese su još od svog osnivanja bile ustanove internatskog tipa. Sve su na neki način imale mjesta za stanovanje učenika, profesora itd. Briga za održavanjem domova se uglavnom svodila na vakufe i ono što su vakufi mogli da obezbijede. Stoga smo danas ovdje da razmijenimo dosadašnja iskustva kako bi Uprava i Fakultet islamskih nauka na najbolji način organizirali rad doma na Vrbanjuši i kako da se na najbolji način domom ekonomski upravlja“, kazao je između ostalog u uvodnom obraćanje reisu-l-ulema Kavazović.

Kako su istakli organizatori cilj savjetovanja je bio da se obrade najznačajnija saznanja o važnosti domskih ustanova, načinu i mogućnostima osnivanja prema važećim propisima, mogućnostima odgojnog djelovanja iz domena teorijskog i iskustvenog rada u domskim ustanovama Islamske zajednice i ekonomska dimenzija uspostave, rada i održavanja domova. U okviru program savjetovanje podijeljenog u dvije sesije predstavljen je projekat studentskog doma „Vrbanjuša“, a izlaganja su imali Mensur Karadža, dr. Kenan Musić, mr. Amela Numanagić, Zejnil Rebihić, Ramiz Jelovac i Mustafa Bašić.

Savjetovanju su prisustvovali i dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, te direktor i pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed-ef. Hatunić i Mehmedalija-ef. Čandić.

Isti dan je reisu-l-ulema Kavazović održao i sastanak sa direktorima medresa i dekanima islamskih fakulteta u okviru kojeg je diskutovano o atkuelnom stanju u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice.