Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan u Srebrenici sutra, 25. januara, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstva tuzlanskog i Okružnog odbora Ilmijje Tuzla.

Tim povodom je danas u Tuzli upriličena konferencija za medije na kojoj su organizatori i učesnici ovog skupa najavili strukturu i predstavili sutrašnji sadržaj ovog izrazito važnog naučnog skupa.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić poručio je kako je veoma značajno što se istraživanjem ove teme pristupilo na ovakav način, gdje će biti urađeno nekoliko naučnih radova i gdje će biti prezentirana iskustva naših imama koji su se vratili na ta područja ali i iskustva opstanka na tom području.

Rukovodioc Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić
Rukovodioc Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić

– Naši imami imaju izrazitu ulogu opastanka na ovim područjima, nekad su oni sami s nekoliko džematlija, ali namjera Islamske zajednice i njena strategija jeste gdje ima jedan džematlija u nekom mjestu da tamo imamo i imama koji će ulijevati nadu u opstanak na tom području – kazao je Mensur-ef. Husić.

Dodao je kako je važno istaći ulogu reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića čiji su napori bili nesebični na planu povratka i koji su dijelili sve poteškoće s imamima i povratnicima i kojima je i dan danas u fokusu povratak na ove prostore.

Pored sutrašnjeg naučnog skupa koji će biti održan u Srebrenici, slični su upriličeni 22. decembra u Stocu te 18. januara u Bosanskoj Kostajnici.

Manifestacija “Uloga i značaj imama u procesu povratka” će biti okončana završnim naučnim skupom u Sarajevu 08. februara 2023. godine.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje kazao je da je Srebrenica otvorena rana Bošnjaka.

– Nama je izuzetno važno što se ovaj naučni skup održava u Srebrenici. Osim te činjenice da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid, na tom prostoru je u vrijeme agresije na našu zemlju ubijeno 27 imama, što je četvrtina od ukupnog broja stradalih imama u toku rata, koji su ubijani na najsvirepiji način – kazao je Nesib-ef. Hadžić.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje
Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje

Podsjetio je da će se ovim događajem odati spomen na kolege imame koji su stradali za vrijeme agresije i na sve one koji su stradali u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegiovini.

Stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i predsjednik Naučnog odbora ovog naučnog skupa dr. Elvir Duranović govorio je o strukturi i sadržaju ovog naučnog skupa i važnosti svake oblasti koje su tretirane.

– Na naučnom skupu uz Mmftiju tuzlanoskog dr. Vahid-ef. Fazlovića planirano je da se sutra obrati šest imama iz povratničkih medžlisa koji će prenijeti svoja kako pozitivna tako i negativna iskustva koja su imali u toku procesa povratka – kazao je Duranović.

Predsjednik Naučnog odbora dr. Elvir Duranović
Predsjednik Naučnog odbora dr. Elvir Duranović

Dodao je kako su zamolili svakog od njih da opišu svoje trenutno viđenje stanja kada je riječ o povratku i da daju prijedloge kako i na koji način zadržati Bošnjake koji su se vratili u povratnička naselja.

Mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednika IO MIZ Zvornik, kazao je kako je povratak imama bio jedan put u neizvjesnost, na svoja ognjišta gdje su zatekli tužne situacije.

Mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednika IO MIZ Zvornik 
Mr. Mustafa-ef. Muharemović, predsjednika IO MIZ Zvornik

– Tokom prvih godina u Zvorniku smo bili ispod nule s obzirom na ono što je čekalo jednog imama u radu, ali ono što mogu kazati da je tada bilo u našem narodu snažnog optimizma i da smo željeli da ovaj proces uspije i da se vratimo na svoja ognjišta i organiziramo normalan život. To je ono što današnjim generacijama nedostaje – kazao je Mustafa-ef. Muharemović.

Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” održat će se sutra u Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici s početkom u 10,00 sati.

Organizaciju naučnog skupa podržalo je Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica a generalni medijski pokrovitelj je Media centar Islamske zajednice u BiH.