Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 18. aprila ove godine će biti klanjana kolektivna dženaza za pet žrtava iz ovog kraja, koje su ubijene tokom etničkog čišćenja područja Vlasenice 1992. godine.

Ovo je 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području.

Među žrtvama koje će biti ukopane nalazi se i 7-godišnji Edis (Fadil) Hajdarević 1985, 17 – godišnji Dijan (Kane) Dragić rođen 1975. godine.

Salko (Ibro) Merić 1958,  Sakib (Edhem) Saračević 1963. Peta osoba koja će biti ukopana je Duda Dautović, čiju identifikaciju i saglasnost za ukop će potvrditi članovi njene porodice. Identifikacija je zakazana 14.04.2015.godine.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 slučaja, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece.

Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju, kako bi se ekshumirale žrtve stravičnih zločina. Za ratne zločine u su osuđene tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

(rijaset.ba)