Na mezarju Brakovci u džematu Sućeska, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, u ponedjeljak 18. oktobra 2021. godine klanjana je dženaza rahmetli Zulfi Salihoviću.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

“Do zadnjeg dana ostao je uspravan i bio je aktivan, prije svega za svoju Srebrenicu u kojoj će dostojno živjeti svi njeni sinovi i kćeri. Bio je čovjek sa identitetom ali istovremeno i otvoren za sve ljude. To treba da bude i naša vrijednost. Tako ćemo, uz Božiju pomoć, i plemenitost ljudi, biti potpomognuti da sačuvamo ciljeve koji su rahmetli Zulfu, i sve nje istomišljenike, vodili na njihovom životnom putu. Nadahnuti smo djelom rahmetli Zulfe, čovjeka koji je sačuvao obraz svojih djedova i pradjedova ovdje u Sućeskoj i Srebrenici”, kazao je muftija Fazlović.

Rahmetli Zulfo Salihović je tokom Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio načelnik Štaba 281. brigade 28. divizije ARBiH. Bio je učesnik „Kolone smrti“ u julu 1995. godine. U dva navrata bio je i vođa “Marša mira”, a svake godine je učestvovao u njegovoj organizaciji. Od 1998. aktivno je učestvovao u političkom životu Srebrenice i zalagao se za ostvarivanje prava Bošnjaka. Bio je predsjednika Kluba odbornika Koalicije “Moja adresa Srebrenica”. Na Ahiret je preselio u subotu 16. oktobra u 56. godini života.