Behram-begova medresa u Tuzli, uz podršku Muftijstva tuzlanskog, večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona organizirala ramazanski koncert “Zvao bih Te Gospodaru”.
Koncertu je prisustvovao i prisutnima se prigodno obratio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.
U svom obraćanju, muftija Fazlović je naglasio da smo kao ummet, a time i kao narod u našoj domovini, počašćeni ramazani-šerifom, blagoslovljenim vremenom, odabranim danima i noćima.
– Pred kapijama smo velike Allahove milosti. Okupili smo se da podijelimo radost zbog susreta s blagoslovljenim mjesecom ramazani-šerifom. Naši radost i zadovoljstvo su još i veći što smo zajedno s velikim brojem mladih ljudi našeg naroda. Oni su nas i pozvali večeras da budemo zajedno. Čine to već decenijama učenici tuzlanske medrese, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Zahvaljujemo se ovim našim vrijednim, talentiranim, produhovljenim mladim ljudima na večerašnjem programu, i svakako našoj Behram-begovoj medresi, njihovim profesorima, direktoru, kao i Medžlisu Islamske zajednice Tuzla, Bosanskom kulturnom centru, na pomoći koju su im pružili – kazao je muftija Fazlović.

Govoreći o vrijednostima predstojećih odabranih dana, muftija Fazlović je istaknuo da će nas oni, s Božijom pomoći, učiniti boljim i jačim – duhovno, intelektualno, pojedinačno i kolektivno.
– Mi smo večeras ovdje da potvrdimo svijest našeg naroda o ramazani-šerifu, o ibadetima, o dini-islamu, o našim vrijednostima i o privrženosti svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Allah Uzvišeni nam je omogućio ponovo da dočekamo svoj ramazan. Nadamo se da ćemo u ovom mjesecu popraviti svoje stanje, da ćemo bolje čuti Allahov poziv da se svi za jedno uže držimo i da se olahko ne otkučujemo, da ne ostavljamo to uže zbog male koristi – poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.


Publici se ovom prilikom, prvi put zajednički, predstavio Hor i Orkestar Behram-begove medrese s ukupno 12 numera – ilahija, kasida i sevdalinki.
Behram-begova medresa u Tuzli je na ovom projektu radila oko pola godine, a specifičnost koncerta je u tome što ga u cijelosti izvodi Orkestar i Hor Medrese. Hor i orkestar vodi hafiz Nedžad Vehabović, a stručnu obradu i aranžmane je uradila profesorica Sanela Kadrić.
Među prijateljima koncerta su i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, portal tuzlainfo.ba i BIR televizija. Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Tuzlanskog kantona.
Nakon Tuzle, koncert “Zvao bih Te Gospodaru” sutra će biti održan i u Velikoj Sali Doma kulture u Srebrenici, s početkom u 18.30 sati.