Seminar za profesore Islamske vjeronauke pod nazivom „Program prevencije ovisnosti“ održan je u subotu 7. aprila u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Seminar je organizovao Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji s Muftijstvom tuzlanskim.

Hamed-ef. Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu, je ukazao na važnost prevencije ovisnosti u čemu značajno mogu učestvovati i profesori Islamske vjeronauke.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je govorio o važnosti ovog programa ali i sveukupne misije profesora Islamske vjeronauke. Istakao je potrebu dobre organizacije i edukacije u svim segmentima rada, kao i odlučnost da svim sredstvima koje imamo na raspolaganju pomognemo društvu, posebno omladini i djeci, kada je u pitanju ova ali i druge pošasti.

O značaju projekta i programa prevencije ovisnosti za širu društvenu zajednicu govorila je mr. Emina Bešlija, a o religioznosti kao faktoru prevencije ovisnosti govorio je prof. dr. hfz. Aid Smajić. Doc.dr. Nezir Halilović je ukazao na doprinos islamske vjeronauke procesu prevencije ovisnosti u bosanskohercegovačkom društvu.

Seminaru su prisustvovali Muamer-ef. Zukić, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog i Mumin-ef. Mumić, koordinator za društvenu brigu, kao i profesori Islamske vjeronauke sa područja ovog Muftiluka. Moderator seminara bila je Amela Brdar.