U subotu 4. juna 2022. godine u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla održana je Mektepsko-vjeronaučna akakdemija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Ovom svečnanom događaju prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje dr. Mensur-ef. Husić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. dr. Amir Karić, imami, muallimi, muallime, vjeroučitelji, roditelji i učenici, kao i i drugi gosti.

Dio neprocjenjivog bogatstva znanja i umijeća stečenog u mektebu i na časovim vjeronauke učesnici programa su prenijeli u sadržajima ove akademije. Program su izveli polaznici mektepske pouke Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i polaznici Islamske vjeronauke osnovnih škola grada Tuzla.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović čestitao je polaznicima mektepske pouke i islamske vjeronauke, njihovim muallimima i vjeroučiteljima, uspjeh koji su postigli kao i svima koji su učestvovali u organizaciji ove akademije.

“Muallimi i vjeroučitelji su baštinici velikih djela. Kada uz njih kao pojedince imamo i dobre institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a danas ovdje govorimo o našim džematima i medžlisu, onda je naš uspjeh mnogo veći. Lijepo je vidjeti program koji odiše našom vjerom i kulturom. Dijelovi ovog programa su se jednako kvalitetno pripremani i u našim mektebima i u školama. Ovo je dan naše duboke zahvalnosti Allahu, dž.š., uz dovu da našu djecu čuva, da budu generacije koje će biti još bolje i dostojanstvenije od nas, ako Bog da. Mi ćemo se, sve dok to budemo mogli, truditi da im budemo podrška”, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović uputio je čestitke svim nagrađenim učenicima, njihovim roditeljima i mentorima. Zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog događaja posebno radnoj grupi tuzlanskih imama i Aktivu vjeručitelja, na čijem čelu je hafiz dr. Edin-ef. Peštalić kao i predsjednica Aktiva Nedžmija Hasanbašić, koji su uložili ogroman trud da ovaj događaj bude lijep i sadržajan.

Tokom akademije uručena su priznanja i nagrade za polaznike, muallime i muallime koji su postigli najbolje rezultate na ovogodišnjem mektebskom takmičenju, najredovnije polaznike mekteba, za učenike osnovnih škola koji su bili najbolji na gradskom takmičenju iz islamske vjeronauke, kao i njihovim vjeroučiteljima.

I ove godine polaznike mekteba koji su postigli najbolje rezultate novčano je nagradila i podržala Fondacija „Nurdin-ef. Gobeljić“ koja je ustanovljena s ciljem podrške učenicima, a koja ujedno na ovaj svojevrstan način njeguje sjećanje na učenika Behram-begove medrese, rahmetli Nurdina Gobeljića. U ime Fondacije nagrade je uručio Memsudin-ef. Gobeljić, imam džemata Moluhe.

Uručene su i nagrade za učenike čiji radovi su proglašeni najboljim na likovnoj radionici održanoj povodom Dana džamija u Hadžijskoj džamiji.

Prije akademije u holu BKC-a Tuzla upriličena je izložba radova nastalih tokom likovne radionice koja je upriličena u Hadžijskoj džamiji u povodu Dana džamija. Prema odluci stručnog žirija na čijem čelu je bio slikar Fikret Jahić Vršain prvo mjesto zauzela je Mulamustafić Mahira – mekteb Hadžijske džamije, drugo mjesto Lejla Kozarević – mekteb Bijela džamija, a treće mjesto je pripalo Nahli Peštalić – mekteb Džamije „Kralj Abdullah“. U holu su izloženi i radovi učenika osnovnih škola „Novi Grad“, „Sjenjak“ i „Slavinovići“ koji su uzeli učešće na nedavno održanoj radionici „Mahalske džamije – dragulji bošnjačke arhitekture“.